LIFE BioTHOP – Preoblikovanje odpadne hmeljevine v nove biorazgradljive izdelke za proizvodni sektor embalaže in vrtnarstva

Nosilec
TECOS
TECOS
Status
V teku
Trajanje
1.7.2019 – 30.06.2022
Spletna stran projekta
https://lifeslovenija.si/
Program
LIFE - Okolje in učinkovita raba virov
Koordinator
IHPS (SI)
Ostali partnerji
TECOS (SI), RAS (SI), TECNOPACKAGING (ES), TRIDAS (CZ), ZELFO TECHNOLOGY (DE), LANKHORST EURONETE GROUP (PT)
Osrednji cilj projekta LIFE BioTHOP je uvedba nove bioplastične vrvice v slovenska hmeljišča.

Opis projekta:

Osrednji cilj projekta LIFE BioTHOP je uvedba nove bioplastične vrvice v slovenska hmeljišča, ki bo 100 % biorazgradljiva, reciklabilna in kompostabilna ter bo predstavljala okolju prijaznejšo alternativo trenutno množično uporabljeni polipropilenski vrvici, ki se v okolju razkraja lahko tudi do 450 let. Da bo zgodba zaokrožena, partnerji projekta stremijo k celovitem izkoristku odpadne hmeljevine za nove bioplastične proizvode v hortikulturnem, kmetijskem in plastično embalažnem sektorju.

LIFE BioTHOP sestavlja konzorcij sedmih projektnih partnerjev, ki prihajajo iz petih različnih članic EU in sicer Slovenije, Portugalske, Nemčije, Češke in Španije. Vodilni partner projekta je Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS) in bo tekom projekta BioTHOP ponudil sonaravno in trajnostno preobrazbo hmeljarske panoge iz linearnega modela upravljanja v sodobno krožno gospodarsko panogo. Projekt bo trajal do junija 2022, vrednostno pa je ocenjen na 1,9 milijona evrov.

TECOS vloga:

TECOS v projektu LIFE BioTHOP nastopa kot projektni partner, odgovoren za načrtovanje in izdelavo demonstrativnih brizganih sadilnih ločkov za hitrorastoče poljedelske kulture, ki bodo izdelani iz novo razvitega biokompozitnega materiala na osnovi odpadnih vlaken hmelja in polimlečne kisline (PLA).

Kontakt: dr. Vesna Žepič Bogataj