Dvig energetske učinkovitosti procesa brizganja polimernih izdelkov (Inovacijski vavčer v okviru projekta OISAIR)

Nosilec
TECOS
TECOS
Status
Completed
Trajanje
1.11.2019 - 15.5.2020
Spletna stran projekta
https://www.oisair.net/site/index
Program
AIMEN (ES)
Koordinator
Area Science Park (Italy)
Ostali partnerji
University of Basilicata; HR – National Chamber of Economy; RS – Belgrade Technology Park; SI – Ljubljana Technology Park; AL – Ministry of Finance and Economy; GR – Centre for Research & Technology Hellas. Joint R2B Innovation experiments under OISAIR: Scientific Partner: TECOS Business Partner: FLEXIDO
Spletna stran
https://www.adrioninterreg.eu/
Projekt OISAIR si prizadeva za vzpostavitev in razvoj odprtega inovacijskega sistema jadransko-jonske regije, ki je konkurenčen in atraktiven tako na regionalni in meddržavni ravni. Projekt želi okrepiti in izboljšati razvoj industrijskih in podjetniških dejavnosti preko sodelovanja vseh akterjev na področju, od raziskovalne sfere do vladne politike. Sodelovanje pri projektu OISAIR omogoča razvoj pristopa odprtih in povezovalnih inovacij na območju regije jadransko-jonskega območja.

Opis projekta:

Glavni cilj eksperimenta je razviti inovativno rešitev za optimizacijo porabe energije in materiala znotraj proizvodnega cikla brizganja pri proizvodnji kompleksnih kovinsko-plastičnih delov v skladu s smernicami Industrije 4.0. Po pregledu obstoječih rešitev na področju brizganja polimernih izdelkov je bilo ugotovljeno, da trenutno na trgu ni na voljo takšne rešitve, ki bi se posebej osredotočila na zabrizgavanje kovinskih insertov, saj je večina rešitev usmerjena izključno na optimizacijo orodij in procesov brizganja.

Povečanje temperature na površini orodja, ki nastopi kot posledica vstavljanja predgretega kovinskega inserta v orodje se bo na podlagi algoritmov umetne inteligence in meritve temperature z IR kamero na površini orodja izvršilo pametno uravnavanje temperaturnega polja znotraj orodja in s tem znižalo porabo električne energije in materiala. Manjšo porabo električne energije bomo dosegli na osnovi optimizacije z algoritmi umetne inteligence, in senzorji, ki bodo med procesom nadzirali temperaturo kovinskih insertov in orodja. Manjša poraba materiala se bo dosegla s spremljanjem in optimizacijo procesnih parametrov v realnem času z uporabo ustreznih komunikacijskih protokolov, kar bo
pripomoglo k večji energetski učinkovitosti proizvodnje.

TECOS vloga:

Glavna vloga TECOS-a je razviti inovativno rešitev za proizvodnjo kompleksnih kovinsko-plastičnih delov v skladu s smernicami Industrije 4.0 in povečati energijsko učinkovitost med proizvodnim ciklom brizganja.

Kontakt: dr. Dragan Kusić