LIFE CEPLAFIB – Predelava odpadne plastične embalaže in časopisnega papirja v nove kompozitne materiale za proizvodnjo embalažnih, avtomobilskih in gradbenih komponent

Nosilec
TECOS
TECOS
Status
Zaključen
Trajanje
2. 7. 2018 - 31. 12. 2021
Spletna stran projekta
https://ceplafib.eu/
Program
LIFE - Okolje in učinkovita raba virov
Koordinator
TECOS (SI)
Ostali partnerji
AITIIP (ES), OMAPLAST (SI), ECOPULP (FI), ITB (PL), ADRIA MOBIL (SI)
Razvojni center orodjarstva Slovenije (TECOS) kot koordinator projekta s projektnimi partnerji začenja nov evropski projekt za predelavo odpadne plastične embalaže in časopisnega papirja v reciklirane kompozitne materiale za proizvodnjo izdelkov v embalažnem, avtomobilskem in gradbenem sektorju.

Opis projekta:

Osrednji cilj projekta CEPLAFIB sledi ideji preoblikovanja dveh snovnih tokov odpadnih komunalnih surovin – plastične embalaže in časopisnega papirja v nove materialne komponente za oblikovanje kompozitnih reciklatov, ojačanih s celuloznimi vlakni, ki jih bo mogoče uporabiti v visokotehnoloških proizvodnih aplikacijah avtomobilske, embalažne in gradbene industrije. Projekt CEPLAFIB v tem kontekstu sledi modelu krožnega gospodarstva s ciljem zvišanja stopnje recikliranja odpadnih produktov za 40 %, emisije toplogrednih plinov pa v primerjavi z zdajšnjimi  dejavnostmi recikliranja zmanjšati za 40 %. Vodilni partner projekta je TECOS (Slovenija), ob sodelovanju preostalih 5 partnerjev iz 4 EU držav:  Adria Mobil in Omaplast (Slovenija), Aitiip (Španija), Ecopulp (Finska) in ITB inštitut (Poljska). Projekt je aktiven od meseca julija 2018 do junija 2021 in je vrednostno ocenjen na 1,8 milijona evrov.

TECOS vloga:

Poleg upravljanja koordinacije projekta CEPLAFIB je TECOS vključen tudi v optimizacijo končne materialne sestave kompozitov, v postavitev zahtev in protokolov za načrtovanje avtomobilskih prototipov, izdelavo orodij za brizganje, pred-serijsko preskušanje in tehnično validacijo končnih demonstratorjev do TRL stopnje 6.

Slovenski (TECOS) in španski (AITIIP) tehnološki center v projektu sodelujeta pri opredelitvi najboljše kompozitne formulacije za izdelavo končnih prototipnih izdelkov za avtomobilski (ADRIA MOBIL) in embalažni (ECOPULP) sektor, ki bo prilagojena tako tehnološkemu procesu termoformiranja kot brizganja. OMAPLAST (Slovenija) v projektu nastopa kot glavni partner za  vzpostavitev reciklažne proizvodne linje za predelavo odpadne plastike v tehnične polimerne granulate, ECOPULP (Finska) pa za regeneracijo celuloznih vlaken iz odpadnega časopisnega papirja. ADRIA MOBIL (Slovenija) v projektu nastopa kot končni uporabnik novo razvitega kompozitnega materiala za različne aplikacije v notranji opremi avtodomov, medtem ko bo ITB – Inštitut za gradbeništvo (Poljska) izhodne reciklirane materiale poskušal uveljaviti v gradbeni panogi za najrazličnejša aplikativna področja uporabnosti.

Kontaktna oseba v TECOS-u: dr. Vesna Žepič Bogataj