SPOT – Razvoj samoadaptivnih gospodinjskih aparatov na osnovi prebojnih tehnologij

Nosilec
tecos
Status
V teku
Trajanje
1.9.2018 - 28.2.2021
Spletna stran projekta
www.eu-skladi.si, www.mizs.gov.si
Program
Spodbujanje izvajanja raziskovalno-razvojnih projektov (TRL 3-6)
Koordinator
Gorenje gospodinjski aparati, d.d.
Ostali partnerji
EMSISO, SkyLabs, EBM-PAPST SLOVENIJA, UM FERI, TECOS, UM FS
TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije že vrsto let sodeluje z Gorenjem pri razvoju novih gospodinjskih aparatov. Lani smo sodelovanje nadgradili s sodelovanjem v projektu SPOT: Razvoj samoadaptivnih gospodinjskih aparatov na osnovi prebojnih tehnologij.

Opis projekta:

Dosegljivost sodobnih tehnologij posamezniku omogoča, da se mu ni več treba ukvarjati z dolgočasnimi, ponavljajočimi se opravili. Vsak od nas veliko raje svoj čas preživi v spletnem oz. realnem stiku s prijatelji oz. kako drugače preživlja svoj prosti čas namenja kot ga namenja opravljanju rutinskih in ponavljajočih se vsakdanjih opravil (na primer nega perila, priprava in shranjevanje hrane, …). Pričakovanja ljudi po vedno večji avtomatiziranosti opravil se dvigujejo in selijo tudi na področja, kjer do zdaj niso bila prisotna, kar pomeni odpiranje odličnih tržnih priložnosti za razvoj pametnih samoadaptivnih tehnologij za aparate in naprave, ki lahko nagovorijo želje uporabnikov po vedno manjšem obsegu rutinskih opravil.

V okviru projekta bomo v konzorciju podjetij in raziskovalnih institucij na osnovi poglobljenih raziskav in razvoja realizirali globalni tehnološki preboj na področju ustvarjanja samoadaptivnosti gospodinjskih aparatov. Razvite rešitve bodo omogočile, da bodo gospodinjski aparati sami zaznavali ter prepoznavali ključne parametre ter nato samodejno prilagajali svoje delovanje z uporabo naprednih tehnologij. Uporabnik bo v veliki meri razbremenjen nastavljanja in upravljanja z napravami. Kakovost bivanja bo v prihodnosti s tovrstnimi napravami v določenih segmentih nepredstavljivo višja, sploh glede na omejitve, ki smo jih vajeni na zdajšnji stopnji tehnologije. Razvite rešitve bodo omogočale tudi povezljivost v širši ekosistem pametnega doma in širše v ekosistem pametnih mest.

TECOS vloga:

Glavna vloga TECOS-a v okviru projekta je sodelovanje pri snovanju konceptov, analizi, procesiranju, izdelavi in laboratorijskem testiranju vzorcev za usmerjanje in kontroliranje toplotnega toka ter analizi in izvedbi integracije konceptov usmerjanja in kontroliranja toplotnega toka na uparjalniku, kondenzatorju ter ostalih površinah hladilnika vključno z laboratorijskimi meritvami energijskih tokov.

Kontaktna oseba v TECOS-u: dr. Matjaž Milfelner

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.