CIRCI – Uvajanje krožnega gospodarstva v industrijske procese

Nosilec
Gospodarska zbornica Slovenije
Status
V teku
Trajanje
1.5.2022 - 29.2.2024
Program
Norveški finančni mehanizem in pripadajoča slovenska udeležba
Koordinator
Gospodarska zbornica Slovenije
Ostali partnerji
TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije, Eyde Cluster (NOR)
Spletna stran
https://www.norwaygrants.si/projekti/projekti-programa-blazenje-podnebnih-sprememb-in-prilagajanje-nanje/circi/
V projektu CIRCI skupaj z vodilnim partnerjem Gospodarsko zbornico Slovenije (Zbornico elektronske in elektro industrije), Inštitutom za kovinske materiale in tehnologije (IMT) ter norveškim partnerjem EYDE Cluster naslavljamo perečo problematiko uvajanja krožnega gospodarstva v obstoječe poslovne procese.

Opis projekta:

Kompleksnost dobavnih verig in disrupcija materialnih tokov zaradi globalnega pomanjkanja surovin in posledic pandemije je stanje, ki se mu je potrebno posvetiti s konkretnimi predlogi in ukrepi, da bomo dosegli želene zelene cilje. Glavni cilj projekta je izboljšanje eko- učinkovitosti slovenskega in norveškega (industrijskega) ekosistema in povečanje pozitivnega vpliva krožnega gospodarstva z inovacijami in ozaveščanjem ciljnih skupin. Projekt nagovarja zmanjšanje obsega snovnih tokov deviških materialov in energije v procesu proizvodnje, naš cilj pa je vzpostaviti bazo podatkov, ki bo beležila odpadne ali sekundarne materiale, ki nastanejo v proizvodnih procesih, ki se lahko v poslovnem procesu krožnega gospodarstva pretvorijo v pomembno surovino za drugo panogo ali proizvodni proces.

V projektu bomo skupaj s partnerji vzpostavili bazo podatkov snovnih deviških materialov ter uvedli inovativni sistem vavčerjev, ki bo podjetjem in raziskovalnim inštitucijam omogočil uvedbo inovativnih procesov ali tehnologij v njihov poslovanje. Skupna vrednost projekta je 696.960,00 EUR, projekt financira Norveški finančni mehanizem v programu 2014-2021.

TECOS vloga:

TECOS v projektu skrbi za pripravo baze podatkov na področju reciklabilne plastike in je odgovoren za pripravo in izvedbo vavčerske sheme namenjene podjetjem in raziskovalnim inštitucijam.

Ta več informacij se obrnite na Simono Knežević Vernon simona.vernon@tecos.si in Petra Fajsa peter.fajs@tecos.si.