NEUMANN – Novi energetski in pogonski sistemi za doseganje zračne prevlade

Projektni koordinator:
GE AVIO AERO SRL
Status
V teku
Trajanje
50 mesecev
Spletna stran projekta
https://bit.ly/neumann-funding
Program
European Defence Fund (EDF)-undefined
Koordinator delovnega sklopa WP7 - Napredni materiali za nove pogonske sisteme
Politecnico di Torino, IT
Ostali partnerji
37 partnerjev iz 12 evropskih držav članic EU, partnerji delovnega sklopa WP7: Avio Aero , GKN, Rzeszow University of Technology, Neue Materialien, Lukasiewicz, Politecnico di Milano, ATLA, TECOS
NEUMANN je panevropski sodelovalni projekt, ki vključuje vse glavne akterje Obrambne in tehnološke baze Evropske unije (EDITB), vključno z industrijo, podjetji, MSP-ji in raziskovalnimi organizacijami za reševanje nujnih potreb po strateški avtonomiji za razvoj gradnikov za nove pogonske in energetske sisteme za doseganje prihodnje zračne prevlade.

Projekt obravnava tehnologije pogonskih in energetskih sistemov, ki so potrebne za visoko učinkovite pogonske agregate, ki lahko hkrati zagotavljajo večjo proizvodnjo električne energije in povišano razmerje med potiskom in težo reaktivnih motorjev letal. Ti danes v Evropi še niso na voljo, vendar bodo potrebni za obvladovanje zahtevnih obrambnih misij in operativnih potreb naslednje generacije lovskih letal.

Opis projekta:

Med 61 programi, izbranimi za financiranje iz Evropskega obrambnega sklada (EDF ali FED), je tudi projekt NEUMANN, konzorcij, ki ga sestavlja 37 podjetij, univerz in raziskovalnih centrov iz 12  evropskih držav članic. S strani EDF sklada so bila dodeljena finančna sredstva za podporo raziskovalnih in razvojnih dejavnosti konzorcija, ki ga vodi AVIO AERO, v skupni vrednosti 56,5 milijona evrov.

Osrednji cilj projekta NEUMANN je razvoj tehnologij in sistematičnih študij za nove energetske sisteme lovskih letal, s poudarkom na pogonu, električnih in toplotnih sistemih ter upravljanju, da bi v 50 mesecih trajanja projekta dosegli funkcionalnost, zanesljivost in tehnološko pripravljenost razvitih podsistemov reaktivnih letal do TRL 4. Za oceno tehnološke integracije in validacije bodo uporabljeni neleteči demonstratorji.

Projekt je organiziran v 9 delovnih sklopih (WP), preko katerih se bodo razvili različni integrirani sistemih energijskih in pogonskih gradnikov za lovska letala. Poleg širokega med-sektorskega sodelovanja je izjemnega pomena, da sta v projekt NEUMANN vključena tudi ena izmed večjih svetovnih proizvajalcev letal, podjetji LEONARDO in SAAB. Projekt NEUMANN bo omogočil strateško avtonomijo pogonskih sistemov letal , zlasti na področjih visokotemperaturno odpornih materialov, toplotnega upravljanja, okrepljenega s tehnologijami aditivne proizvodnje, proizvodnjo energije ter sistemov upravljanja in nadzora. Projekt NEUMANN bo spodbudil prenos znanja in implementacijo novih tehnologij v EU, vzpostavil bo strateško pomembna nova čezmejna sodelovanja z MSP-ji in podjetji s srednje velikim kapitalizacijskim potencialom v obrambnem sektorju.

TECOS vloga:

TECOS je del konzorcija NEUMANN, vključen v delovni paket WP7, ki se osredotoča na razvoj naprednih termičnih premazov za učinkovitejšo zaščito letalskih in turbinskih lopatic pred toplotnimi obremenitvami. TECOS bo odgovoren za izvajanje adhezivnih testov in modeliranje vedenja termičnih premazov.

Za več informacij o vlogi TECOS-a v projektu NEUMANN kontaktirajte:

Vesna Žepič Bogataj (vesna.zepic.bogataj@tecos.si)