TECOS z dvema regijskima nagradama za inovacije za sodelovanje pri razvoju biorazgradljivih materialov iz hmeljevine

Po 1. mestu na slavnostni podelitvi nagrad in priznanj Inovator leta Spodnje Savinjske doline za leto 2021 za razvoj biorazgradljivega materiala in izdelkov BioTHOP, je istoimenski projekt LIFE BioTHOP požel še eno izjemno priznanje – zlato priznanje najboljših inovacij celjske regije. Slednje podeljuje Regionalna gospodarska zbornica Celje. Ponosni smo na dr. Vesno Žepič Bogataj, vodjo Laboratorija za aplikativne raziskave, ki deluje v okviru Razvojnega centra orodjarstva Slovenije (TECOS), Petra Fajsa in vse naše sodelavce, ki skupaj s projektnimi partnerji LIFE BioTHOP orjejo ledino na področju trajnostnih materialov in izdelkov iz odpadne hmeljevine.

Rdeča nit obeh nagrad je izjemno priznanje TECOS-ovim prizadevanjem za spodbujanje krožnega gospodarstva in okoljskih inovacij, saj je projekt LIFE BioTHOP nagovoril izjemno pomemben vidik nadomeščanja klasične polipropilenske (PP) vrvice v hmeljarstvu z bioplastično, biorazgradljivo, reciklabilno in kompostabilno vrvico iz polimlečne kisline (PLA), ki je narejena kot polimer obnovljivih materialov (škrob koruze, kasave ipd.) in se pri kompostiranju razgradi na osnovne monomere. Na ta način se hmeljevina spremeni v primarno surovino za izdelavo komposta na kmetijah (gnojilo, izboljševalec tal) ali pa se predela v biokompozitne pelete, iz katerih se s postopki brizganja izdelujejo različni biorazgradljivi izdelki (hmeljeva vlakna, biokompozitni materiali, sadilni lončki za vrtnarstvo, embalaža za steklenice, prsti za kombajn, otroške igralne kocke itd.).

Zadovoljstvo in ponos sta čustvi, ki ju je ob prejemu obeh priznanj izpostavil direktor TECOS-a dr. Aleš Hančič: »Že nekaj let govorimo o pomenu krožnega gospodarstva, biorazgradljivih materialov, trajnostnih rešitev. Ponosen sem na sodelavce; Vesna, Peter in vsi naši sodelavci, ki so s projektnimi partnerji LIFE BioTHOP poskrbeli za to prebojno rešitev, so od ozaveščanja prešli k dejanjem, razvili pionirski izdelek in zdaj moramo svojo nalogo opraviti še vsi tisti, ki smo odgovorni, da to izjemno trajnostno rešitev pospremimo v svet.«

V torek, 21. junija, sta prvi dami projekta LIFE BioTHOP dr. Barbara Čeh, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, in dr. Vesna Žepič Bogataj, TECOS, prejeli prvega v nizu laskavih nazivov –  1. mesto in zlato priznanje na razpisu Inovator leta Spodnje Savinjske doline 2021 občin Spodnje Savinjske doline in Zbornice zasebnega gospodarstva Žalec s strokovno pomočjo Razvojne agencije Savinja. Priznanja v konkurenci 12 inovacij so prejele še 3: modularna zasnova traktorske kosilnice SIP DISC 1100, eCarv – nagibna električna platforma za osebni prevoz in avtomatski mehanski zaklep kosilnice v transportni položaj.

Drugi laskavi naziv – Najboljša inovacija celjske regije 2022 je ekipa TECOS-ovih sodelavcev skupaj s projektnimi partnerji LIFE BioTHOP prejela v četrtek, 23. junija, na regijski podelitvi priznanj, ki ga z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) organizira Regionalna gospodarska zbornica Celje. Priznanje za inovacijo so prejeli dr. Barbara Čeh in Lucija Luskar, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, dr. Vesna Žepič Bogataj in Peter Fajs, TECOS, ter Stojan Praprotnik in Alenka Doler, Razvojna agencija Savinja. Zlato priznanje pomeni uvrstitev na nacionalno raven in potegovanje za priznanja GZS za inovacije na nacionalni ravni, ki predstavljajo najvišja nacionalna priznanja za inovacije slovenskih podjetij in drugih organizacij ter s tem promocijo inovativnosti doma in v tujini. Nacionalna priznanja GZS za inovacije bodo podeljena 20. septembra 2022 na Dnevu inovativnosti 2022.

Številne čestitke poslovnih partnerjev, pa tudi ene od ustanoviteljic TECOS-a, Mestne občine Celje in njenega župana Bojana Šrota, nas pred jesenskim krogom izborov za Inovacije leta navdihujejo z neizmernim optimizmom.

Želite izvedeti več o nagrajenem BioTHOP materialu in izdelkih? Podrobnosti najdete TUKAJ, za dodatne informacije pa vam je na voljo tudi Peter Fajs na e-naslovu peter.fajs@tecos.si.

Avtorji fotografij: Tone Tavčer, Barbara Čeh, Julija Polanšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja