Projekt NEUMANN s predstavitvijo pogonskih, energetskih in toplotnih sistemov zračnega lovskega sistema naslednje generacije

Partnerji projekta NEUMANN, katerega del je tudi TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije, smo se v aprilu srečali na Nacionalnem inštitutu za letalske in vesoljske raziskave “Elie Carafoli” (INCAS ), ki je 18. aprila 2024 v Bukarešti gostil tretjo generalno skupščino projekta in peto srečanje PMT!

Projekt NEUMANN (Novel Energy and propUlsion systeMs for Air dominance), ki ga sofinancira Evropski obrambni sklad (EDF), koordinira pa ga družba Avio Aero, preučuje tehnologije pogonskih in energetskih sistemov letal s poudarkom na energetsko učinkovitem pogonu, električnih in toplotnih sistemih ter upravljanju.

Na zasedanju generalne skupščine projekta #NEUMANN je projektna skupina celotnemu konzorciju ter predstavnikom italijanske, švedske in romunske vladne agencije predstavila rezultate, pridobljene v prvi tretjini projekta. Ti so zajemali skupno dogovorjene zahteve za pogonske, energetske in toplotne sisteme zračnega bojnega sistema naslednje generacije ter zahteve za učinkovit razvoj takšnih sistemov v sodelovanju med evropskimi partnerji. Prvi simulacijski modeli ciljnih tehnologij in platform za integracijo na ravni zrakoplova zdaj delujejo, opredeljene pa so tudi zahteve za eksperimentalno preverjanje podsistemov.

Več podatkov projektu NEUMAN je dostopnih s klikom na spodnjo fotografijo.