Z izpostavljanjem dobrih praks krožnega gospodarstva do krepitve krožnih investicij

Projekt SMART CIRCUIT, katerega partner je tudi TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije, razširja obseg obstoječih digitalnih inovacijskih središč za spodbujanje praks krožnega gospodarstva. Na konferenci o prihodnosti uvajanja načel krožnega gospodarstva v industrijo (Conference on Circular Industry Futures) v Genovi 10. in 11. aprila  so tako projektni partnerji kot udeleženci konference osredotočili na prihodnost krožne industrije v sektorju elektronike in recikliranja električnih naprav.

Predstavitev strateških pobud in inovacij, ki spodbujajo čisto obdelavo, so dopolnila predavanja na teme financiranja za mala in srednje velika podjetja (MSP), strategij krožnega gospodarstva v regiji in digitalnih tržnicah, ki omogočajo krožnost. Ob tem je bila posebej izpostavljena vloga digitalizacije in naprednih tehnologij za spodbujanje krožne ekonomije, kot so 5G, umetna inteligenca in tehnologije veriženja blokov (blockchain).

Konferenčno dogajanje je dopolnjeval laboratorij Strategic Dissemination Lab. Osrednje dogajanje je bilo usmerjeno v preobrazbo v krožno gospodarstvo s predstavitvijo uspešnih zgodb projekta SMART CIRCUIT in razprave o pripravljenosti na krožne inovacije, izvajanju zelenih pametnih rešitev v podjetjih in pripravi regionalnih strategij za krožno gospodarstvo. Ob tem smo se dotaknili tudi interakcije s političnimi odločevalci in industrijskimi partnerji, s ciljem določitve prihodnjih dejavnosti za podporo potrebam krožne preobrazbe.