LEVEL-UP podaljšuje življenjsko dobo proizvodnih linij do vsaj 15 let in podjetjem omogoča znatne prihranke

S pomočjo vgradnje in ustrezne nastavitve inteligentnih senzorjev na posamezne industrijske stroje (skupno je v projekt vključenih 7 pilotnih industrijskih strojev iz različnih proizvodnih področjih, kot npr. CNC obdelava, ekstruzija, pultruzija, hidravlične stiskalnice …) bomo slednjim podaljšali učinkovitost oz. dobičkonostnost.

Uporaba nove generacije senzorike in pripadajočih sistemov za potrebe digitalizacije in sprotnega spremljanja stanja proizvodnje v skladu s smernicami Industrije 4.0 (I4.0) omogoča velike prihranke pri porabi materiala in energije, postopkov vzdrževanja oz. servisiranja, dvigu učinkovitosti in razpoložljivosti proizvodnje. Hkrati zagotovimo boljšo kakovost produktov in boljši nadzor ter optimizacijo proizvodnega procesa v realnem času. Kot primer lahko izpostavimo podjetje ISOKON, kjer je v okviru projekta predvidena nadgradnja ekstruzijskega stroja oz. celotne ekstruzijske linije projektnega partnerja ISOKON. Namen ISOKON-a je razvite rešitve implementirati tudi na mlajše ekstruzijske linije oz. stroje in proizvodnjo v celoti digitalizirati.

Ob tem velja izpostaviti, da rešitev nadgradnje ni primerna za vsako proizvodnjo. Pri razmisleku, ali proizvodne kapacitete nadgraditi ali jih zamenjati z novimi, odločilno vlogo igra nabavna cene novega proizvodnega stroja. Pri strojih, vrednih nad 250.000 evrov je lahko prihranek v investiciji večji. To je odvisno predvsem od pregleda trenutnega stanja obstoječega stroja (odprtost krmilnika, kakšno je stanje senzorjev in aktuatorjev ter ostalih mehatronskih komponent) in pričakovane rešitve. Pri manjših nabavnih cenah novih strojev velja dobro premisliti, ali je nadgradnja starega stroja sploh smiselna rešitev.

V TECOS-u smo izjemno ponosni, da je nadgrajevanje obstoječih proizvodnih linij s konceptom I4.0 plod domačega znanja in mednarodnega sodelovanja. Specifično praktično znanje in namenske inovativne rešitve, ki jih je TECOS-ova ekipa usvojila na predhodnih domačih in mednarodnih RR projektih, pa tudi v okviru lastnega razvoja in projektnega sodelovanja, nam omogočajo implementacijo inovativnih rešitev na druga proizvodna področja, ki niso nujno vezana na predelavo polimernih materialov. To dragoceno znanje in izkušnje želimo ponuditi tudi drugim, predvsem slovenskim proizvodnim podjetjem, ki glede na dejanske potrebe oz. konkurenco izkažejo interes in voljo za implementacijo takšnih ciljnih rešitev skladno s smernicami I4.0.

Projekt LEVEL-UP je financiran iz programa Obzorja 2020 (Horizon 2020) in povezuje 32 partnerjev. Skupno je vreden dobrih 17 milijonov evrov, projektne aktivnosti stremijo k razvoju inovativnih rešitev, strategij in protokolov za podaljšanje življenjske dobe kapitalskih naložb in velike industrijske opreme. Po zaključku projekta bodo določene rešitve zagotovo patentirane, druge pa v večjem številu tržno aplicirane na podobna področja glede na potrebe oz. interes zainteresiranih podjetij.

Če razmišljate o nadgradnji in podaljšanju življenjske dobe proizvodne linije, vam je za dodatna pojasnila na voljo dr. Dragan Kusić na e-naslovu dragan.kusic@tecos.si.

   

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja