Kako zmanjšati uporabo deviške plastike in jo nadomestiti s sekundarnimi materiali?

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije v zadnjih letih strateško stremi k uvajanju načel krožnega gospodarstva v različne poslovne procese. Eden od korakov na poti h konkretnim rešitvam za proizvodna podjetja je sodelovanje v projektu Krožna industrija – Uvajanje krožnega gospodarstva v industrijske procese (CIRCI). K sodelovanju vabimo plastičarska podjetja, saj si želimo skupaj z njimi zasnovati vavčerski sistem za spodbujanje uporabe reciklabilne plastike.

Skupaj z vodilnim partnerjem, Gospodarsko zbornico Slovenije (Zbornico elektronske in elektro industrije), Inštitutom za kovinske materiale in tehnologije (IMT) ter norveškim partnerjem EYDE Cluster naslavljamo perečo problematiko uvajanja krožnega gospodarstva v obstoječe poslovne procese s konkretnimi predlogi in ukrepi za večje uveljavljanje načel krožnega gospodarstva v praksi.

Projekt nagovarja predvsem zmanjšanje obsega snovnih tokov deviških materialov in energije v procesu proizvodnje. Naš cilj pa je vzpostaviti bazo podatkov, ki bo beležila odpadne ali sekundarne materiale, ki nastanejo v proizvodnih procesih in jih je mogoče v poslovnem procesu krožnega gospodarstva pretvoriti v pomembno surovino za drugo panogo ali proizvodni proces.

V projektu bomo skupaj s partnerji najprej vzpostavili bazo podatkov snovnih deviških materialov, nato pa razvili in uvedli inovativni sistem vavčerjev, ki bo podjetjem in raziskovalnim inštitucijam omogočil uvedbo inovativnih procesov ali tehnologij v njihov poslovanje.

Vabimo vas, da se nam v prvi fazi pridružite pri pripravi podatkovne baze reciklabilne plastike, v naslednji fazi pa pri pripravi prijav za pridobitev vavčerjev. Za vse dodatne informacije sta na voljo TECOS-ova sodelavca Simona Knežević Vernon (simona.vernon@tecos.si) in Peter Fajs (peter.fajs@tecos.si), ki z veseljem odgovorita na vaša vprašanja.

Veselimo se sodelovanja z vami! Več informacij o projektu CIRCI je na voljo tudi TUKAJ.