CitrusPack bioplastična embalaža med finalisti na izboru za Sustainability Awards 2021

Na tekmovanje se je prijavilo 309 udeležencev, med katerimi je 46 sodnikov iz celotnega sveta v finalni izbor tekmovanja uvrstilo le 28 najboljših raziskovalno-razvojnih projektov, ki so bili umeščeni v različne ocenjevalne kategorije. Naša biorazgradljiva embalaža za kozmetično in prehrambno industrijo je umeščena v kategorijo pred-tržnih inovacij (Pre-Commercialized Innovation category), kjer se je uvrstila med najboljše 4 trajnostne rešitve.

V finalnem izboru bodo sodniki izbrali zmagovalne trajnostne ideje v vsaki izmed 8 razpoložljivih kategorij. Zmagovalci posamezne kategorije bodo razglašeni na podelitvi nagrad, ki bo potekala v sklopu delegacijskega vrhovnega sestanka o trajnostni embalaži 29. septembra v Nuerenbergu v Nemčiji.

Projekt CITRUSPACK uvaja koncept krožnega gospodarstva v industrijsko prakso ponovne uporabe odpadnih surovin, ki nastajajo pri predelavi agrumov. Projekt je bil zaključen ob koncu leta 2020, TECOS pa je bil v projektu zadolžen za načrtovanje in konstruiranje kozmetične embalaže in testiranje novih biokompozitnih materialov na osnovi vlaken iz odpadnih surovin limon, pomaranč in klementin. Poleg kozmetične embalaže smo tekom projekta razvili tudi biorazgradljive polimerne plastenke za embaliranje sokov iz citrusov.

Kozmetični lonček z volumensko kapaciteto 50 ml je izdelan iz biokompozitnega materiala, ki se pod ustreznimi pogoji industrijskega kompostiranja razgradi v CO2, vodo in biomaso v nekaj manj kot 12 tednih, kar je v skladu z Evropskim standardom EN 13432. Kozmetično embalažo sestavljajo trije sestavni deli: ohišje lončka za kremo, notranji vložek in pokrovček. Prototipna orodja za linijo brizganja so pripravljena na serijsko proizvodnjo, zato vabimo vse, ki jim je koncept trajnostne embalaže blizu in jo vidijo kot potencialni sestavni del svoje lastne zelene zgodbe, da nas kontaktirajo. Skupaj bomo raziskali možnosti sodelovanja in nadgradnjo embalaže za vaše specifično področje ter vam poslali brezplačne testne vzorce.

Želite izvedeti več o embalaži? Za več informacij vam je na voljo dr. Vesna Žepič Bogataj na e-naslovu vesna.zepic.bogataj@tecos.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja