Zaključni dogodek projekta CIRCI o vodilni vlogi industrije pri vpeljevanju krožnega gospodarstva

Zaključni dogodek projekta CIRCI – Uvajanje krožnega gospodarstva v krožne procese, ki je  potekal v sklopu sejma IFAM 2024 (Robotika, Elektronika) , je pogled usmeril k spodbujanju trajnostnih praks v industrijskih procesih. Projektni partnerji, med katerimi je tudi TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije, so skupaj z govorci kot odgovor na izzive podnebnih sprememb in omejenih naravnih virov, izpostavili vlogo industrije, ki naj prevzame vodilno vlogo pri oblikovanju krožnega gospodarstva.

V pestrem programu so govorci posebej izpostavili uporabo sekundarnih materialnih tokov v proizvodnih podjetjih z uresničenimi pilotnimi projekti. Zanje so podjetja namreč prejela tudi CIRCI spodbude – vavčerje za inovativne rešitve, ki prispevajo k zmanjšanju odpadkov, energetski učinkovitosti in manjšanju okoljskega odtisa industrijskih dejavnosti.

Na okrogli mizi, ki je gostila eminentne goste iz javnih organizacij in zasebnih institucij, so sogovorniki izmenjali mnenja, ideje in izkušnje o vzpostavitvi trajnostnih partnerskih mrež med industrijo, strokovnjaki in drugimi deležniki. Strinjali so se, da lahko na ta način neposredno spodbudimo implementacijo krožnih pristopov v širšem industrijskem okolju, ustvarjamo priložnosti za poslovno rast ter hkrati prispevali k dolgoročni trajnosti in odgovornosti v industrijskih panogah.

Primere dobrih praks je predstavilo vseh šest prejemnikov vavčerjev CIRCI – podjetja Elvez, Termit, CAP, Ograje Kočevar, Livar in Adria Mobil. Dobre prakse pilotnih projektov je pospremila razprava o sistemski podpori inovativnost v zelenem prehodu. Moderator okrogle mize, Bojan Podgornik, IMT, Inštitut za materiale in tehnologije, je skupaj z govorci naslovil vprašanje, kakšen podporni ekosistem bi potrebovala industrija za učinkovito ponotranjenje načel krožnega gospodarstva. V razpravi so sodelovali Bernarda Podlipnik, vodja sektorja za ravnanje z odpadki, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Stine Skagestad Frank Spetland, vodja projektov, Norveški zeleni grozd EYDE, Simona Knežević Vernon, vodja industrijskega združenja TECOS in Bojan Suvorov, Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.

Več informacij o projektu CIRCI je na voljo TUKAJ.