Zaključna konferenca Industrije 4.0 in robotike decembrsko dogajanje povzela z brošuro

V tem mesecu se je v Digitalnem središču pod okriljem SRIP Tovarne prihodnosti odvilo več kot 30 dogodkov s področja industrije 4.0 in robotike, katerih namen je bila predstavitev slovenskih dosežkov in znanja, vzpostavitev tesnejšega dialoga med podjetji, institucijami in odločevalci, spodbujanje sodelovanja med vsemi deležniki in grajenje verig vrednosti ter motivacija mladih za izbor naravoslovnih poklicev.

Kot je poudarila koordinatorica strokovnega programa Industrija 4.0 in robotika, Simona Knežević Vernon iz TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije, so z namenom ozaveščanja čim širše publike zahtevne tematike s področji industrije 4.0 in robotike predstavili na preprost in poljuden način. Predstavljene so bile raziskovalne institucije, fakultete, strateške raziskave in inovativna partnerstva ter evropska združenja. ”Izpostavili smo možne povezave industrije 4.0 in robotike s pametnimi mesti in skupnostmi, zdravstvom, novimi materiali in krožnim gospodarstvom. Osvetili smo trende v zelenih tehnologijah in digitalni transformaciji ter kako vključiti vse deležnike,” je pojasnila Simona Knežević Vernon.

 

Na prvi od okroglih miz zaključne konference na temo proizvodnje je sodeloval tudi direktor TECOS-a dr. Aleš Hančič. Izpostavil je pomembnost sodelovanja med raziskovalno sfero in industrijo, pomoč države podjetjem skozi Nacionalni demo center industrije prihodnosti ter predvsem spodbujanje pretoka idej, primerov dobre prakse ter mreženja med podjetji, regijami ter državami.

Poseben poudarek so namenili izobraževanju, saj želijo za poklice prihodnosti navdušiti čim več mladih. ”Navdušenje in poklicna orientacija v inženirstvo in znanost imata zametke v otroštvu. Prav zato smo želeli ta področja čim bolj približati mladim in kot kaže smo bili zelo uspešni, saj so bile brezplačne delavnice robotike in zabavnega programiranja za otroke, ki so potekale ob sobotah v decembru, povsem zapolnjene,” je povedal programski koordinator doc. dr. Igor Kovač z Instituta Jožef Stefan.

Do konca leta bo Digitalno središče Slovenije skupno gostilo 140 dogodkov, namenjenih tako strokovni kot tudi širši javnosti s ciljem nove tehnologije približati prav vsem generacijam in tako pomembno prispevati h krepitvi digitalnih kompetenc v Sloveniji. 

Ob zaključku meseca Industrije 4.0 in robotike je nastala tudi priložnostna brošura, ki povzema celotno dogajanje. Prelistate ali naložite si jo lahko TUKAJ.

Posnetek celotne zaključne konference vam je na voljo spodaj.

Foto: Žiga Intihar, Digitalno središče Slovenije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja