Zaključna konferenca BioTHOP za nadaljnje širjenje uporabe BioTHOP izdelkov

Zaključna konferenca projekta LIFE BioTHOP je 15. novembra 2022 pritegnila več kot 100 udeležencev iz vsega sveta. Program konference se je osredotočal na predstavitev rezultatov projekta, v katerem je sodeloval tudi TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije. Med rezultati je bila izpostavljena predvsem biorazgradljiva hmeljarska vrvica, ki jo je vodilni partner Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS) preizkusil z domačimi hmeljarji v Savinjski regiji, v TECOS-u pa smo predstavili tudi biorazgradljive sadilne lončke.

Kot so ob začetku konference izpostavili na IHPS, bi ideje projekta LIFE BioTHOP brez podpore Programa LIFE (55 % sofinanciranje),  Ministrstva za okolje in prostor, šestih občin Spodnje Savinjske doline in Združenja hmeljarjev Slovenije najverjetneje ostale le na papirju. V IHPS so prepričani, da je bila podpora lokalne skupnosti in hmeljarjev eden od dejavnikov, da je BioTHOP dobil podporo tudi v Bruslju.

Janez Oset, predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije in vitez hmelja je izpostavil zadovoljstvo tako z rezultati projekta kot cenovno dostopnostjo biorazgradljive vrvice za hmeljarje, pomembno vlogo pri obveščanju o poteku in rezultatih projekta pa je odigrala tudi mednarodna hmeljarska organizacija, ki je o novih biorazgradljivih izdelkih uspešno obveščala tudi hmeljarje in strokovnjak v tujini.

TECOS se je v predstavitvi rezultatov in kar 13 biorazgradljivih in kompostabilnih izdelkov, ki so nastali v okviru projekta, osredotočil predvsem na biorazgradljive sadilne lončke. “Lončki s svojo 100 % biorazgradljivostjo sledijo načelom trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva, so odlična alternativa konvencionalni plastiki, hkrati pa izkazujejo visok tržni potencial,” je izpostavil sodelavec TECOS-ovega Laboratorija za aplikativne raziskave Peter Fajs.

Poleg predstavitve Programa LIFE in nekaterih trajnostno naravnanih projektov, ki potekajo pod njegovim okriljem, je srečanje pospremilo tudi prijetno druženje.

Posnetek zaključne konference je na ogled spodaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja