S TECOS-ovim inženirskim znanjem do sodelovanja pri razvoju novih energetskih sistemov lovskih letal

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije skupaj s 36 partnerji projekta Novi energetski in pogonski sistemi za doseganje zračne prevlade (NEUMANN) začenja s projektnim delom. Z vključitvijo v projektni delovni paket, ki se osredotoča na razvoj naprednih termičnih premazov za učinkovitejšo zaščito letalskih in turbinskih lopatic pred toplotnimi obremenitvami, bodo TECOS-ovi inženirji poskrbeli za izvajanje adhezivnih testov in modeliranje vedenja termičnih premazov.

Foto: Avio Aero

Projekt NEUMANN izvaja konzorcij, ki ga sestavlja 37 podjetij, univerz in raziskovalnih centrov iz 12 evropskih držav članic pod vodstvom italijanskega partnerja Avio Aero v skupni vrednosti 56,5 milijona evrov. Konzorcij je z delom začel na uvodnem srečanju 22. in 23. februarja v Torinu.

Osrednji cilj projekta NEUMANN je razvoj tehnologij in sistematičnih študij za nove energetske sisteme lovskih letal, s poudarkom na pogonu, električnih in toplotnih sistemih ter upravljanju, da bi v 50 mesecih trajanja projekta dosegli funkcionalnost, zanesljivost in tehnološko pripravljenost razvitih podsistemov reaktivnih letal do TRL-4. Za oceno tehnološke integracije in validacije bodo uporabljeni neleteči demonstratorji.

»Ponosni smo, da smo del tako velikega in pomembnega vseevropskega projekta, ki nagovarja obrambni izziv celotne Evropske unije. Sodelovanje pri tako pomembnem projektu je velika čast, priznanje in pohvala našemu inženirskemu znanju, je velika odgovornost, zagotovo pa tudi priložnost za naše nadaljnje delo«, je ob uvodnem srečanju projekta Neumann povedal direktor TECOS-a dr. Aleš Hančič.  TECOS se s sodelovanjem v projektu Neumann prvič vključuje v razvoj vojaških lovskih letal.

Projekt je organiziran v 9 delovnih sklopih (WP), preko katerih se bodo razvili različni integrirani sistemih energijskih in pogonskih gradnikov za obrambna reaktivna letala. Poleg širokega med-sektorskega sodelovanja  je izjemnega pomena, da sta v projekt NEUMANN vključena tudi ena izmed večjih svetovnih proizvajalcev letal, podjetji LEONARDO in SAAB.

Projekt NEUMANN bo omogočil strateško avtonomijo pogonskih sistemov letal v obrambnem sektorju, zlasti na področjih visokotemperaturno odpornih materialov, toplotnega upravljanja, okrepljenega s tehnologijami aditivne proizvodnje, proizvodnjo energije ter sistemov upravljanja in nadzora. Ob tem projektni partnerji posebno pozornost namenjajo tudi prenosu znanja, implementaciji novih tehnologij v EU, ter nova strateško pomembna nova čezmejna sodelovanja z MSP-ji in podjetji s srednje velikim kapitalizacijskim potencialom v obrambnem sektorju.

Več o projektu NEUMANN si lahko preberete TUKAJ.