Podprite TECOS in SRIP ToP pri nameri za vzpostavitev Nacionalnega demonstracijskega centra tovarn prihodnosti

Nacionalni demonstracijski center tovarn prihodnosti (NDC ToP) bo demonstracijsko okolje uporabe tehnologij Industrije 4.0 in razvojno ter testno okolje za visokotehnološke produkte, tehnologije in procese za proizvodna in zagonska podjetja ter raziskovalne institucije. NDC nastaja pod okriljem SRIP TOP s sodelovanjem ključnih deležnikov:

 • Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani,
 • Inštituta »Jožef Stefan«,
 • Gospodarske zbornice Slovenije,
 • Kompetenčnega centra za sisteme in tehnologije vodenja ter
 • TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije.

Prav zato vse zainteresirana podjetja (MSP) vabimo k podpisu pisma o nameri za ustanovitev NDC. Podporo smo pridobili od vseh večjih industrijskih združenj, vsekakor pa je podpora vsake organizacije, ki pristopi k podpisu, dodaten prepričljiv argument v pogajanjih z odločevalci v državni upravi, zato vas prosimo, da nas podprete v priloženem v priloženem pismu podpore. Pri podpisu pisma podpore, ki ga najdete TUKAJ, vas prosimo, da uporabite dopis z glavo vašega podjetja in vaš žig (če poslujete z žigom).

NDC prepoznavamo kot ključni strateški projekt za slovensko industrijo, kar smo skupaj s partnerji SRIP ToP tudi zapisali kot enega od ciljev. O tem je potrebno prepričati tudi odločevalce v državni upravi, da zagotovijo ustrezno umestitev v operativne programe in strateške razvojne dokumente naše države in s tem omogočijo sredstva za njegovo čimprejšnjo vzpostavitev.

Slovenski industriji in raziskovalnim institucijam bo ponujal sledeče storitve:

 • usposabljanje industrijskih deležnikov za demonstracijo, vpeljevanje in uporabo novih tehnologij;
 • uvajanje prvin Industrije 4.0 in spodbujanje prehoda slovenske industrije v krožno gospodarstvo s pomočjo tehnologij I4.0;
 • razvoj novih proizvodnih celic, proizvodnih procesov za različna tehnološka področja;
 • testiranje novo razvitih produktov in komponent za I4.0 v standardiziranem visoko-tehnološkem okolju;
 • spodbujanje tehnološkega in poslovnega povezovanja podjetij, raziskovalnih ustanov in podpornega okolja pri nacionalnih in EU projektih ter nastopu podjetij na globalnih trgih;
 • opremljeno infrastrukturo z najnaprednejšo opremo in znanjem glede na potrebe posamičnih gospodarskih panog in okolij v katerem se centri nahajajo;
 • podporne mehanizme (podjetniško svetovanje, rizični investicijski kapital, vključitev v nacionalne projekte, storitve zaščite in izkoriščanja pravic industrijske in digitalne lastnine).

NDC temelji na tehnološki povezljivosti kot ključnemu elementu, ki upošteva strukturno značilnost slovenskega gospodarstva in prevladujoče število malih in srednjih podjetij.

Koncept povezanih distribuiranih centrov omogoča izvedljivost lokalnih specializiranih centrov, ki izpostavljajo specializacijo glede na prevladujočo lokalno industrijsko področje in koncentracijo kompetenc. Rešitev omogoča tudi lokalno koriščenje vseh osnovnih funkcionalnosti, ki so na razpolago na centralni lokaciji. Z omogočitvijo povezljivosti s centralno lokacijo in medsebojno povezljivostjo distribuiranih lokacij je možna vzpostavitev zelo kompleksnih postavitev in procesov.

V TECOS-u se veselimo novih sodelovanj in podpore, saj smo prepričani, da lahko skupaj naredimo odločilen korak pri implementaciji industrije 4.0 in vzpostavljanju Tovarn prihodnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja