BioTHOP in TECOS z bronastim priznanjem GZS med slovenskimi inovacijami leta

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije sta na Dnevu inovativnosti 2022 prejela bronasto priznanje Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za razvoj biorazgradljivega materiala in izdelkov BioTHOP v okviru istoimenskega projekta LIFE BioTHOP.

V okviru Dneva inovativnosti je GZS že 20. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Podelitev je potekala pod sloganom Z inovacijami presegamo meje na Brdu pri Kranju, nacionalna priznanja GZS predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. GZS je letos podelila 7 zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih ter 3 posebna priznanja za inovacijski izziv.

Vse inovacije, tudi z bronastim priznanjem nagrajena inovacija BioTHOP, so v GZS predstavili v posebnem katalogu, ki je na voljo TUKAJ, predstavitev izdelkov in materiala BioTHOP najdete na straneh 78 in 79. Dr. Vesna Žepič Bogataj, vodja Laboratorija za aplikativne raziskave, ki deluje v okviru TECOS-a, in Peter Fajs sta s sodelavci in projektnimi partnerji LIFE BioTHOP sodelovala pri razvoju trajnostnih materialov in izdelkov iz odpadne hmeljevine.

»TECOS-ova prizadevanja za spodbujanje krožnega gospodarstva in okoljskih inovacij s takšnim priznanjem dobivajo dodatno potrditev«, je prepričan direktor TECOS-a dr. Aleš Hančič. Projekt LIFE BioTHOP je namreč nagovoril izjemno pomemben vidik nadomeščanja klasične polipropilenske (PP) vrvice v hmeljarstvu z bioplastično, biorazgradljivo, reciklabilno in kompostabilno vrvico iz polimlečne kisline (PLA), ki je narejena kot polimer obnovljivih materialov (škrob koruze, kasave ipd.) in se pri kompostiranju razgradi na osnovne monomere. Hmeljevina se tako iz odpadka spreminja v primarno surovino za izdelavo komposta na kmetijah (gnojilo, izboljševalec tal) ali pa se predela v biokompozitne pelete, iz katerih se s postopki brizganja izdelujejo različni biorazgradljivi izdelki (hmeljeva vlakna, biokompozitni materiali, sadilni lončki za vrtnarstvo, embalaža za steklenice, prsti za kombajn, otroške igralne kocke itd.).

Dan inovativnosti 2022 je bil namenjen netehnološkim inovacijam, ob tem pa so organizatorji iskali predvsem odgovore na vprašanja, od kod novosti izvirajo, kaj izboljšujejo, kako jih podjetja uporabljajo za dosego poslovnih ciljev in kako jih lahko kot gospodarstvo spodbujamo.