Adria Mobil in TECOS s sodelovanjem do biokompozitnih distančnikov

Podjetje Adria Mobil d.o.o. je eden vodilnih evropskih proizvajalcev vozil za prosti čas. Osrednja dejavnost družbe in skupine Adria Mobil je razvoj, proizvodnja in trženje počitniških prikolic, avtodomov, vanov in mobilnih hišic, ki jo dopolnjuje ponudba storitev za prosti čas in potovanja. Adria Mobil je v panogi karavaninga prepoznana kot ena bolj okoljsko ozaveščenih podjetij, kar dokazuje med drugim tudi z zeleno izbiro svojih dobaviteljev notranje opreme, pohištva in sestavnih karoserijskih delov za prikolice in avtodome, ki se nahajajo v njihovi neposredni bližini. S tem skrbijo za nižji ogljični odtis, saj komponente opravijo krajšo pot od dobavitelja do proizvodnje in končne vgradnje. Z razvojem nove generacije avtodomov je podjetje Adria Mobil svojo strateško zavezo zelene preobrazbe podjetja še dodatno okrepilo z lastnim razvojem okolju prijaznejših sestavnih delov vozil, ponovni uporabi lastnih proizvodnih odpadkov ter zniževanju ogljičnega odtisa z vgradnjo novih izdelkov iz reciklirane komunalne plastike in zavrženega časopisnega papirja.

Adriino zeleno vizijo smo povezali s TECOS-ovimi razvojnimi aktivnostmi na področju (bio)kompozitnih izdelkov, krožnega gospodarstva in analize vplivov na okolje (LCA) v letu 2018, ko smo začeli aktivno sodelovati pri razvoju okolju prijaznejših komponent za njihove avtodome. Na svetovni ravni se vsako leto proizvede za okoli 400 milijonov ton plastičnih produktov. Zaradi njihove kratke življenjske dobe (polovico teh je namenjenih zgolj enkratni uporabi) nastaja ogromna količina odpadne plastike, ki je v manjšem deležu reciklirana, večinoma pa se je še vedno odlaga oziroma termično izrabi v obliki sežiga.

Z namenom povišanja uporabe recikliranih materialov smo v okviru projekta LIFE CEPLAFIB začeli s snovanjem kompozitnega materiala, narejenega iz reciklirane komunalne plastike in vlaken zavrženega časopisnega papirja. Razvoj materialov je temeljil na določitvi ustreznega deleža kompozitnih komponent, vrsti veznih agentov in dodajanju modifikatorjev za izboljšanje udarne žilavosti.

Sočasno z razvojem materiala je potekal tudi razvoj konstrukcije izdelka, tj. podpornega distančnika za dvig pohodnega dela od karoserijskega dna pri prenovljeni ediciji avtodomov serije Coral in Matrix podjetja Adria Mobil.

V ta namen smo izvedli popis materialnih podatkov, jih vnesli v programsko opremo za simulacije brizganja plastike in preverili mehansko ustreznost distančnika s trdnostnimi preračuni po MKE in po nekaj iteracijah in modifikacijah konstrukcije izdelka zagotovili zadostno mehansko trdnost. Po potrjenem končnem dizajnu smo pričeli s konstrukcijo orodja in izdelavo orodnih vložkov. Prve, manjše serije brizganja, so potrdile ustrezno predelovalnost kompozita, sama natančnost izdelave in dimenzijska točnost pa je bila verificirana s 3D-skeniranjem izdelkov in izvedbo meritev. Za Adrio Mobil smo od začetka projekta nabrizgali okoli 50.000 kosov distančnikov, po zaključenem projektu in začetku serijske proizvodnje pa je letna proizvodnja ocenjena na okoli 150.000 kosov. Eno izmed prvih pilotnih testiranj brizganja si lahko ogledate na priloženem videoposnetku spodaj. Ker TECOS in Adria Mobil načrtujeta še druge oblike sodelovanja na področjih trajnostnih materialov in eko-dizajnerskih rešitvah za njihove končne produkte, uspešno sodelovanje tako ni vezano zgolj na obdobje trajanja projekta LIFE CEPLAFIB.

O sodelovanju:

Klemen Kolenc, vodja raziskav in razvoja pri podjetju Adria Mobil

»Sodelovanje s TECOS-om na projektu CEPLAFIB lahko z eno besedo opišem kot odlično. Vedno znova me prijetno preseneti njihova profesionalnost, odzivnost in strokovnost. Brez njih projekt zagotovo ne bi bil tako uspešen. Se posebej bi izpostavil odlično koordinacijo, ki je zagotovila, da smo se vsi partnerji lahko posvetili izključno nalogam, kjer smo najmočnejši. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja in novih uspehov.«

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja