3. redni sestanek projektnih partnerjev na Erasmus+ projektu 1Point

Na tem srečanju so partnerji projekta 1Point skupaj preverili pridobljene rezultate na A1 – Raziskava, ki je bila v zadnjih mesecih izvedena v Sloveniji, na Cipru, v Grčiji, Italiji in Španiji. Poudarek je bil na splošnem pogledu na obstoječe tečaje in na seznam nacionalnih kvalifikacij, ki bi lahko bile pomembne za profil ECVET.

Na zadnjem srečanju smo videli, da obstajajo nekatere razlike med večjimi partnerskimi državami, kot sta Španija in Italija, ki imajo bolj namenske tečaje vzdrževanja in programe poklicnega izobraževanja in usposabljanja v primerjavi z na primer na Cipru, v Grčiji in Sloveniji.

V primeru Slovenije smo na podlagi naših opravljenih intervjujev in pogovorov z večjimi proizvodnimi podjetji ter Slovenskim vzdrževalnim društvom ugotovili, da obstajajo realne učne potrebe v sektorju AR, VR, 3D tiskanja in LEAN proizvodnje. Ugotovili smo tudi pomanjkanje komunikacije v teh sektorjih med starejšimi in mlajšimi vzdrževalci, poleg ravni znanja tudi v večji vrzeli povezanih z digitalnimi veščinami. Poleg tega tudi znanja/veščine za usposabljanje vzdrževanja v več primerih individualno zagotavljajo prodajna podjetja pod pogojem, da se kupijo/naročijo njihove rešitve iz sektorja AR, VR, 3D tiskanja in LEAN proizvodnega sektorja. V primeru obstoječih učnih načrtov je v Sloveniji malo povezanih s 3D tiskanjem. O podobnih ugotovitvah in sklepih so poročali tudi iz drugih partnerskih držav.

Pri drugi projektni aktivnosti O1/A2 sta oba partnerja Atlantis in TECOS projektnemu konzorciju predstavila potencialno metodologijo usposabljanja 1Point (1točka), o kateri sta razpravljala, pri čemer se je ves konzorcij strinjal, da se bo ta nova metodologija usposabljanja nadalje razvijala s prilagodljivo transformacijo procesa 1 točke, specializiranega za področje poklicnega izobraževanja in usposabljanja s poudarkom na posebnostih področja vzdrževanja.

Ob koncu tega tretjega rednega spletnega srečanja se je konzorcij strinjal, da bo nadaljeval z dobrim delom in bo dodal več novic na spletni strani projekta podjetja, na Twitterju in na Linkedin strani.

Naslednji mesečni sestanek je predviden v začetku aprila 2021.

Ta projekt je financiran s podporo Evropske komisije – sklic projekta: 2020-1-SI01-KA202-076060.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja