V okviru evropskega projekta Citruspack smo uspeli razviti bio embalažo na osnovi odpadnih surovin citrusov za prehrambni in kozmetični sektor

citruspack botella

  • Predstavljamo dva tržna produkta embalažne linije Citruspack, ki sta osnovana na biopolimernem materialu, ojačanem z odpadnimi vlakni citrusov, pridobljenih iz lupin, pulpe in semenskih zasnov različnih agrumov. Poleg tega je v okviru projekta nastal nov kozmetični proizvod – vlažilna krema za obraz na osnovi sekundarnih surovin citrusov, ki bi lahko revolucionirali kozmetično industrijo.
  • Tehnološki center AITIIP s sedežem v Zaragozi (Španija) je koordiniral tri in pol letni projekt Citruspack, ob sodelovanju še šestih drugih partnerjev iz Španije, Belgije, Grčije, Francije in Slovenije. Projekt je delno sofinancirala Evropska komisija v okviru programa LIFE.
  • Samo v Španiji vsako leto nastane na sto tisoče ton odpadkov zaradi neizkoriščenega potenciala ostankov sadja. Citruspack po načelu krožnega gospodarstva predlaga trajnostno alternativo za izrabo odpadnih surovin citrusov preko celotne verige vrednosti.

Projektu CITRUSPACK je vpet v zeleno strategijo Evropske komisije – Evropa 2020, po treh letih in pol ambicioznih raziskav pa je partnerjem uspelo razviti tri prototipe bio izdelkov, ki v embalažno in kozmetično industrijo vnašajo revolucionarne spremembe: biorazgradljiva plastenka za sokove, kozmetična embalaža ter vlažilna krema za obraz. Vse našteto je zasnovano na ostankih citrusov. V projekt je bilo vključenih več tehnoloških centrov, laboratorijev in podjetij iz petih različnih držav EU (Španija, Grčija, Slovenija, Francija, Belgija). Med njimi tehnološki center AITIIP iz mesta Zaragoza v Španiji, koordinator projekta, korporacija AMC, trgovska veriga Eroski in mednarodni partnerji TECOS, OWS, PLASTIPOLIS in OLVETIA.

V prvi fazi raziskav smo partnerji zasnovali nov bioplastični material na osnovi biopolimera mlečne kisline in naravnih citrus polnil iz odpadnih lupin in pulpe agrumov. S tem materialom smo kasneje izdelali bio plastenko in kozmetični lonček s standardiziranimi protokoli industrijske kompostabilnosti po evropskih standardih. V drugi fazi smo raziskave usmerili na razvoj različnih formulacij vlažilnih mask in krem za obraz, na osnovi prahu in eteričnih olj iz odpadnih surovin citrusov, katerih fizikalno-kemijske lastnosti so bile na koncu potrjene tudi s standardi kozmetične industrije.

 

Bioplastična embalaža iz odpadnih surovin citrusov je trajnostna rešitev krožnega gospodarstva

Citrus Jar High Resolution-13Trenutno samo v Španiji vsako leto nastane vsaj sto tisoč ton odpadnih surovin citrusov. Večina teh ostankov se uporablja kot krma za živino, vendar zaradi hitre fermentacije ta odpadna surovina postaja vse večji okoljski problem. Poleg tega je prevoz teh odpadkov zaradi visoke vsebnosti vlage stroškovno obremenjujoč, kar ustvarja tudi logistični problem. Po drugi strani vsakodnevna poročanja o onesnaževanju našega planeta s plastičnimi odpadki embalažnega izvora vse bolj krepijo našo ekološko zavest in iskanje alternativnih ter bolj trajnostnih rešitev.

Projekt CITRUSPACK prispeva k zapiranju zank sekundarnih materialnih tokov in ponuja trajnostne rešitve v obliki ekološke embalaže, ki spodbuja odgovornejše vedenje na področju kmetijstva ter prispeva k okolju prijaznejši potrošniški družbi. Hkrati izboljšuje tržne priložnosti za kmete in proizvajalce, zahvaljujoč diverzifikaciji odpadkov v novi vrednostni verigi.

 

Okoljski program LIFE

CITRUSPACK je del programa LIFE, ki je edini finančni instrument Evropske unije, namenjen izključno okolju prijaznim projektom. Splošni cilj programa za obdobje 2004–2020 je prispevati k trajnostnemu razvoju in doseganju ciljev strategije Evropa 2020 ter ustreznih direktiv in načrtov Evropske Unije za okolje in podnebje.

Projekt je bil koordiniran s strani tehnološkega centra AITIIP (Španija) v sodelovanju s projektnimi partnerji AMC Innova Juice and Drinks S.L. (Španija), EROSKI (Španija), OWS Nv (Belgija), OLVETIA (Grčija), Plastipolis (Francija) and TECOS (Slovenija).

{gallery}slike/novice/zakljucek_citruspack{/gallery}

    19-03-06 tecos citruspack logo

partnerji citruspack

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja