Unikati ali izdelki z napako?

V TECOS Razvojnem centru orodjarstva Slovenije z dolgoletnimi izkušnjami na področju razvoja izdelkov vedno z zanimanjem spremljamo, kaj se z izdelki naših partnerjev dogaja na trgu. V naši delavnici so skozi razvojni proces od ideje do delujočega prototipa nastali številni izdelki, ki lajšajo vsakdan povsem običajnih ljudi; pametni opomnik Ulla, prenosni EKG Saavy, naprava za stimuliranje možganov NeoRhythm,  TILCO TRADING naprava za čiščenje ušesnega masla.

Med TECOS-ovimi partnerji je tudi Chipolo s svojimi pisanimi iskalniki osebnih predmetov, nominiranec za gazelo savinjsko-zasavske regije 2021, ki je v odnosu do vizualno nepopolnih izdelkov ubral nov pristop. Predstavili so »popolno nepopolno« kampanjo, usmerjeno k sprejemanju drugačnosti in družbenem pričakovanju popolnosti ter serijo popolno nepopolnih iskalnikov Chipolo Card Spot.

V procesu brizganja plastike prihaja do nekaterih odstopanj; stroj potrebuje nekaj časa, da se ogreje na prave parametre za izdelavo plastike, zato so manjša odstopanja neizogibna. Takrat nastane nekaj drugačnih, edinstvenih kosov, ki so drugačni od večine serije. Popolno nepopolni kampanji so dodali dobrodelno noto in del izkupička od prodaje namenili trem neprofitnim organizacijam.

Chipolo s svojimi popolno nepopolnimi izdelki pozornost od negativno sprejetih napak usmerjajo k unikatnosti, posebnosti in drugačnosti. Se tudi vam zdi bolje kot o napakah razmišljati o unikatnih kosih, ki jih ne more kupiti prav vsak?