Kaj bo vplivalo na prihodnost sektorja elektronske in električne opreme?

V okviru projekta CIRCOTRONIC vas vabimo na delavnico Foresight Workshop (Scenariji prihodnosti za sektor elektronske in električne opreme), ki bo potekala v petek, 8. 9. 2023, od 11.00 – 14.00 v prostorih GZS.

Panoga elektroindustrije je v procesu transformacije – temu prispevajo pospešeni tehnološki razvoj, pomanjkanje surovin, digitalizacija in drugi trendi, ki jih danes ne poznamo v zadostni meri. Delavnica želi nasloviti glavne trende in prihajajoče scenarije, na katere se morajo pripraviti podjetja v elektroindustriji v času prehoda na krožno gospodarstvo.

Cilj delavnice je, da vas seznanimo z analizami, trendi in napovedmi za panogo elektroindustrije ter orodji in metodami za predvidevanje sprememb. Pogledali bomo tako novosti na področju okoljskega načrtovanja izdelkov in razvoja panoge na evropski ravni kot tudi aktualne številke poslovanja slovenske elektroindustrije. Potekal bo vodeni pogovor o scenarijih za leto 2030 z obravnavo priložnosti in tveganj za podjetja, sledila pa bo možnost mreženja ob pogostitvi.

Program in govorci: Prvi del delavnice je namenjen analizam, razumevanju trendov ter razvoju evropske zakonodaje na področjih elektroindustrije in e-odpadkov do leta 2030. V drugem delu se bomo osredotočili na razumevanje in ocenjevanje priložnosti in tveganj, ki jih ti trendi in spremembe zakonodaje prinašajo. Cilj strateškega predvidevanja je omogočiti organizacijam in posameznikom, da se bolje pripravijo na različne scenarije in tako zmanjšajo negotovost ter povečajo prilagodljivost. Vključuje proučevanje in ocenjevanje dejavnikov sprememb, prepoznavanje šibkih signalov in nastajajočih trendov, s pomočjo katerih oblikujemo najbolj verjetne scenarije prihodnosti.

PROGRAM DELAVNICE

10.45Registracija in kava
11.00Uvod v delavnico

Osrednji govor (André Rückert, Ecologicon): Prihodnost elektroindustrije ter odpadne elektronske in električne opreme v Evropi

  • Razvoj zakonodaje (ecodesign direktiva)
  • Dejstva in številke
  • Razvoj sektorja
11.30Slovenska elektroindustrija v številkah (Andreja Hlišč, direktorica ZEE)

11.45

1. del delavnice: Pregled obzorja – spoznavanje in ocenjevanje trendov prihodnosti v elektroindustriji v Sloveniji in Evropi

Moderatorka: Grit Ackermann, GZS

12.30

2. del delavnice: Izdelava scenarijev prihodnosti – izzivi in priložnosti v alternativnih prihodnostih 

Podjetja lahko razvijejo trdnejše in prožnejše strategije za ohranjanje konkurenčnosti in odpornosti v hitro spreminjajočem se svetu.

Moderatorka: Grit Ackermann, GZS

13.30Kosilo in mreženje

Delavnica je brezplačna in je namenjena podjetjem v elektroindustriji. Na dogodek se lahko prijavite tukaj. Prvi del delavnice bo v angleškem jeziku.