6 slovenskih podjetij do 15 tisočakov subvencije s CIRCI vavčerji

Na Okoljskem dnevu gospodarstva na Brdu pri Kranju smo partnerji projekta CIRCI razglasili prejemnike CIRCI inovacijskih vavčerjev. Med podjetji, ki so se prijavila na javni razpis za inovacijske vavčerje za nove načine uporabe stranskih materialov nastalih v industrijskih procesih v okviru projekta CIRCI – Uvajanje krožnega gospodarstva v industrijske procese, so je med prejemnike vavčerjev uvrstilo 6 podjetij: LIVAR d.d., ADRIA MOBIL, d.o.o., CAP d.o.o., TERMIT d.d., ROTO ECO d.o.o. in ELVEZ d.o.o.

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije je kot partner v projektu CIRCI sodeloval tudi pri izboru kandidatov. Kot je ob razglasitvi vavčerjev povedala vodja TECOS-ovega industrijskega združenja Simona Knežević Vernon, je pogoje za prejem vavčerjev izpolnjevalo 6 podjetij:

  • LIVAR želi v sodelovanju z norveškim partnerjem Elkem razviti nov material iz prahu in ostružkov za gretje in napajanje kupolne peči. Projekt je zastavljen fazno glede na uspeh ene faze bo izveden prehod na naslednjo. Norveški partner Elkem pa bo poskrbel za dobavo pravih materialov.
  • ADRIA MOBIL kot prepoznan proizvajalec karavanov oziroma mobilnih domov želi preko 67 ton različnih plastičnih odpadkov in pol tone odpadkov povoščenega papirja, ki nastajajo v njihovi proizvodnji, znova porabiti. Razvili bodo proces ponovne uporabe povoščenega papirja in odpadne plastike za držalo za skodelice v njihovih mobilnih domovih/karavanih.
  • CAP bo v projektu ReThermoForm gradil na prejšnjih inovativnih projektih financiranih iz programa Eureka. Rezultati prejšnjih projektov se odražajo v industrijski proizvodnji novih materialov, kjer pa se podjetje sooča z novimi odpadnimi materiali, ki so kvalificirani kot nereciklabilni. Zato bodo s pomočjo vavčerja CIRCI razvili tehnologijo za ločevanje in ponovno uporabo teh materialov.
  • TERMIT nudi rešitve in inovativne tehnologije za potrebe livarstva, gradbeništva, urejanja športnih igrišč in travnatih površin v državah Srednje in Jugovzhodne Evrope. Materiale pridobivajo iz odprtih jam. Da bi te površine vrnili v prvotno stanje bodo skozi CIRCI vavčer razvili rešitve in uporabili stranske tokove iz železarske industrije.
  • ROTO ECO ima že nameščen proces za uporabo deviških materialov v njihovi proizvodnji. V dolgoročni strategiji želijo razviti in proizvajati tehnološko bolj zahtevne kompozitne proizvode, ki so prijaznejši do okolja in zmanjšujejo odvisnost od fosilnih goriv.
  • ELVEZ želi v projektu CIRCI4Hybrid prenoviti proces brizganja plastike v avtomobilski industriji, optimizirati uporabo virov, zmanjšati odpadke in izboljšati okoljski učinek v proizvodnji delov za električna in hibridna vozila.

Projekt CIRCI omogoča financiranje 8 inovativnih idej oz. projektov z novimi načini uporabe stranskih materialov nastalih v industrijskih procesih. Prav zato je od 2. junija 2023 znova odprt razpis za pridobitev vavčerjev, ki je na voljo TUKAJ.

Za dodatne informacije o CIRCI vavčerjih je na voljo Simona Knežević Vernon na e-naslovu simona.vernon@tecos.si.