Prihodnja usposabljanja

Datum Naslov Kraj
28.01. 2021Povezovanje eksperimentalnih in pilotnih okolij spletni dogodek

Seminar: Kompozitni materiali in tehnologije

Datum: 6.11.2014, 9:00
Lokacija: sedež TECOS (Celje, Kidričeva ulica 25)
Predavatelji:  Janez Navodnik

 

seminar navodnik kompoziti 1Kompozitni materiali so zagotovo ena najpomembnejših skupin sodobnih materialov, njihove odlične mehanske lastnosti in velike možnosti oblikovanja jih delajo izredno zanimive. Zaenkrat še vedno ostaja težava avtomatizacije procesa, čeprav se veliko napora vlaga v smeri. Seminar bo predstavil specifiko teh materialov in se dotaknil tudi tehnologij oblikovanja.

Komu je seminar namenjen:

  • tehnologom, razvojnikom, vodjem proizvodnje in direktorjem podjetij iz te branže
  • vsem, ki jih zanima specifika kompozitnih materialov

Na seminarju boste pridobili naslednja znanja:

Na seminarju bomo spoznali presenetljive lastnosti kompozitnih materialov, uporabo v mnogih zanimivih izdelkih, ter paleto predelovalnih postopkov s posebnim poudarkom na tistih, ki so dosegljivi in zanimivi tudi v naših razmerah.

Predavatelj:

Janez Navodnik, univ.dipl.inž. kemije, ima več kot 30 let izkušenj s tehnologijami predelave polimernih materialov. Je direktor podjetja Navodnik d.o.o. ter GIZ Grozd Plasttehnika, ukvarja pa se s svetovanjem in izobraževanjem na področju predelave plastike, novih materialov in tehnologij ter povezuje podjetja v skupne projekte. Je urednik in pisec večine člankov v reviji PlastForma ter avtor samostojnih publikacij, priročnika Plastik-orodjar ter knjige Slovenija je ustvarjena za nanotehnologije.

 

Vsebina seminarja:

Velja prepričanje, da je predelava plastike nujno vezana na drage stroje in orodja, torej visoke serije, sicer je nerentabilna. To v celoti drži za poceni brizgane in ekstrudirane izdelke. Prodor brizgane in ekstrudirane plastike v vse panoge je tako uspešen zaradi nizke cene in neomejenih možnostih predelave, toda večina materialov je 5 – 10 krat manj trdna od jekla. Zato preseneča dejstvo, da so se pri nas mnogi nizkoserijski postopki, ki zahtevajo mnogo manjša vlaganja, uveljavili le v manjši meri, medtem ko v svetu močno pridobivajo na pomenu. Omogočajo namreč izdelavo izdelkov z lastnostmi, oblikami in dimenzijami, ki z visokoserijskimi postopki niso izvedljivi. Pri tem močno prevladujejo KOMPOZITI. To so materiali, sestavljeni iz visokotrdnih vlaken, povezanih z (večidel) polimernimi vezivi. Po trdnosti jih ne dosegajo nobeni drugi materiali, zato se uveljavljajo predvsem za zahtevne in drage izdelke kot so letala, avtomobili, športni rekviziti. Izpodrivajo pa tudi tako poceni materiale kot je betonsko jeklo, npr. za gradnjo mostov. Kompozitom dajejo visoko trdnost predvsem "supervlakna", ki dosegajo natezno trdnost tudi preko 4000 N/mm2, kar je nekajkrat več, kot dosegajo jekla. Na težo preračunana (specifična) trdnost pa je do 15-krat večja kot pri jeklu. Vlakna, izdelana iz polimerov ali nekaterih mineralov, so nekajkrat trdnejša in nekajkrat lažja od najboljših jekel. Povezana z vezivi predstavljajo visokotrdne kompozitne materiale. Avtomatizacija proizvodnje je sicer zahtevnejša, pa vendar z enim samim vbrizgom že izdelajo trup 70 m dolge ladje.

 

Urnik

8:30       Registracija udeležencev

9:00       Pričetek seminarja

10:30     Odmor za kavo

11:00     Nadaljevanje seminarja

13:00     Zaključek seminarja in ogled prostorov TECOS po želji

Cena in prijave

Kotizacija: 90,00 € + DDV

Popusti: 15% za člane kategorije A in 7% za člane kategorije B

Rok prijav: 4.11.2014 do 12. ure

Prijava je veljavna le ob hkratnem plačilu kotizacije. Prijavi priložite tudi kopijo registracije davčne številke!

Vljudno vabljeni!

 

Seminar: Kompozitni materiali in tehnologije
Udeleženec
Kontaktni podatki
Podatki o podjetju
Iz našega podjetja prijavljamo še
Dodatno

Kontakti

Špela Bordon, prijave in komunikacija
e-naslov: spela.bordon@tecos.si
Tel.: +386 (0)3 490 09 20

 

 

 

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos