SPOT - Razvoj samoadaptivnih gospodinjskih aparatov na osnovi prebojnih tehnologij

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije že vrsto let sodeluje z Gorenjem pri razvoju novih gospodinjskih aparatov. Lani smo sodelovanje nadgradili s sodelovanjem v projektu SPOT: Razvoj samoadaptivnih gospodinjskih aparatov na osnovi prebojnih tehnologij.

Opis projekta:

Dosegljivost sodobnih tehnologij posamezniku omogoča, da se mu ni več treba ukvarjati z dolgočasnimi, ponavljajočimi se opravili. Vsak od nas veliko raje svoj čas preživi v spletnem oz. realnem stiku s prijatelji oz. kako drugače preživlja svoj prosti čas namenja kot ga namenja opravljanju rutinskih in ponavljajočih se vsakdanjih opravil (na primer nega perila, priprava in shranjevanje hrane, …). Pričakovanja ljudi po vedno večji avtomatiziranosti opravil se dvigujejo in selijo tudi na področja, kjer do zdaj niso bila prisotna, kar pomeni odpiranje odličnih tržnih priložnosti za razvoj pametnih samoadaptivnih tehnologij za aparate in naprave, ki lahko nagovorijo želje uporabnikov po vedno manjšem obsegu rutinskih opravil.

V okviru projekta bomo v konzorciju podjetij in raziskovalnih institucij na osnovi poglobljenih raziskav in razvoja realizirali globalni tehnološki preboj na področju ustvarjanja samoadaptivnosti gospodinjskih aparatov. Razvite rešitve bodo omogočile, da bodo gospodinjski aparati sami zaznavali ter prepoznavali ključne parametre ter nato samodejno prilagajali svoje delovanje z uporabo naprednih tehnologij. Uporabnik bo v veliki meri razbremenjen nastavljanja in upravljanja z napravami. Kakovost bivanja bo v prihodnosti s tovrstnimi napravami v določenih segmentih nepredstavljivo višja, sploh glede na omejitve, ki smo jih vajeni na zdajšnji stopnji tehnologije. Razvite rešitve bodo omogočale tudi povezljivost v širši ekosistem pametnega doma in širše v ekosistem pametnih mest.

tecos spot prikaz

TECOS vloga:

Glavna vloga TECOS-a v okviru projekta je sodelovanje pri snovanju konceptov, analizi, procesiranju, izdelavi in laboratorijskem testiranju vzorcev za usmerjanje in kontroliranje toplotnega toka ter analizi in izvedbi integracije konceptov usmerjanja in kontroliranja toplotnega toka na uparjalniku, kondenzatorju ter ostalih površinah hladilnika vključno z laboratorijskimi meritvami energijskih tokov.

Kontaktna oseba v TECOS-u: dr. Matjaž Milfelner

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

MIZSlogo spotlogo eu nalozba v prihodnost • Status projekta: V teku
 • Trajanje: 1. 9. 2018 - 28. 2. 2021
 • Program: Spodbujanje izvajanja raziskovalno-razvojnih projektov (TRL 3-6)
 • Koordinator: Gorenje gospodinjski aparati, d.d.
 • Ostali partnerji: EMSISO, SkyLabs, EBM-PAPST SLOVENIJA, UM FERI, TECOS, UM FS


 • Status projekta
  V teku
 • Trajanje
  1. 9. 2018 - 28. 2. 2021
 • Program
  Spodbujanje izvajanja raziskovalno-razvojnih projektov (TRL 3-6)
 • Koordinator
  Gorenje gospodinjski aparati, d.d.
 • Ostali partnerji
  EMSISO, SkyLabs, EBM-PAPST SLOVENIJA, UM FERI, TECOS, UM FS


ZAKAJ TECOS?

 • Dolgoletne izkušnje
 • Kompetenten kader
 • Kratek odzivni čas
 • Celovite rešitve na enem mestu
 • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Študija primera

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Hitro do natančnega 3D-modela rezilne naprave za potrebe izdelave nadomestnega kosa

Stranka je morala obnoviti preveč obrabljen rotor z noži, za katerega niso imeli delavniške dokumentacije in 3D-modela. S preciznim 3D-skeniranjem originala in izdelavo funkcionalnega CAD-modela so dobili točne podatke za izdelavo nadomestnega rotorja in nožev.

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Napoved deformacij termoplastičnega ohišja oljnega filtra po brizganju

Stranka je pri razvoju orodja predvidela morebitno prekomerno zvijanje brizganega izdelka ob ohlajanju (material PA66 s 30% steklenih vlaken). S pomočjo poglobljene simulacije brizganja smo vnaprej predvideli deformacije in problem uspešno razrešili.

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Analiza izvedljivosti globokega vleka pločevine v eni fazi

Za dani primer (slika na desni strani) je naročnik predvideval samo eno fazo, vendar so se porajali dvomi pojava napak pri globokem vleku. Z analizo smo dvome ovrgli.

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Z Moldflowom in Abaqusom do natančnih rezultatov MKE-analiz ojačanih materialov

Izvedli smo primerjalno študijo med eksperimentalno izmerjeno nosilnostjo obravnavanega izdelka in napovedjo MKE-preračuna z upoštevanjem dejanske orientacije ojačitvenih vlaken, ki je pokazala izjemno majhno odstopanje obeh metod.

Prijava eseznam Tecos