CEPLAFIB na Okoljskem srečanju 2019 17:12:2019

Projekt CEPLAFIB je dosegel nov pomemben mejnik v ozaveščanju javnosti o pomembnosti reckliranih materialov in zapiranju snovnih materialnih tokov. Na celodnevni prireditvi Okoljsko srečanje 2019, ki je novembra potekalo v prostorih Gospodarske zbornice v Ljubljani.

okoljsko srecanje 2019 1Dr. Vesna Žepič Bogataj, vodja razvoja aplikativnih materialov razvojnega centra TECOS, je delila najnovejše rezultate na področju uvajanja reciklatov iz odpadne komunalne plastike in časopisnega papirja za nove proizvode v avtomobilskem, gradbenem in embalažnem industrijskem sektorju.

Letošnje Okoljsko srečanje je potekalo v znamenju izjemno uspešnih preteklih srečanj, katerega cilj je krepitev in spodbujanje vseh, ki si na delovnih mestih aktivno prizadevamo za dvig gospodarske konkurenčnosti, da bo le ta temeljila na kulturi okoljske, snovne in energetske odgovornosti. Preko 200 udeležencev dogodka je imelo priložnost spoznati najnovejše izsledke iz treh sorodnih področij zelene gospodarske rasti:

  • Odpadki – smeti ali surovine in vir energije?
  • Pregled stanja v slovenski industriji
  • Ali je okoljska in energijska odličnost prednost na trgu?

Projekt CEPLAFIB, ki ga koordinira razvojni center TECOS, je bil kot glavni finalist za Okoljske nagrade 2018 letos povabljen kot ključni govornik za napoved doseženih rezultatov na področju recikliranja in krožnem gospodarskem prehodu, pri katerem se odpadne surovine pretvorijo v nove vredne produkte. Predstavili smo nove prototipne izdelke za notranjo opremo v avtodomih ADRIA Mobil, trdnostne zaščitne izdelke za embalažno industrijo ter izolacijske panele za gradbeni sektor. Evropski projekt CEPLAFIB je delno sofinanciran iz programa LIFE, sestavlja ga šest konzorcijskih partnerjev (razvojna centra TECOS in AITIIP, nacionalnih gradbeni inštitut ITB, podjetja ECOPULP, OMAPLAST in ADRIA Mobil), ki prihajajo iz štirih držav članic Evropske unije (Slovenija, Poljska, Španija in Finska), vrednostno pa je ocenjen na 1,8 milijona €.

 

UTRINKI IZ DOGODKA OKOLJSKO SREČANJE 2019

 

  okoljsko srecanje 2019 3 okoljsko srecanje 2019 2

 

Spoznajte okolju najbolj prijazna podjetja in izdelke v letu 2019

okoljsko srecanje 2019 4V sklopu konference Okoljsko srečanje so bila tudi letos podeljena priznanja okolju najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, postopkom in storitvam. Na letošnji okoljski razpis Časnika Finance in Eko sklada je prispelo 18 prijav: 13 v kategoriji do okolja prijazen izdelek, štiri v kategoriji do okolja prijazno podjetje in ena prijava v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo. V kategoriji okolju prijazno podjetje sta bila izbrana dva finalista: Talum in Pivovarno Laško Union. Priznanje je dobilo podjetje Talum iz Kidričevega.

V kategoriji okolju prijazen izdelek, postopek in storitev, je bilo oddanih 13 prijav, podeljena so bila kar tri priznanja. V kategoriji postopek in storitev je komisija izbrala tri finaliste: Xello porobeton SI, DARS in Tax-Fin-Lex. Priznanje za do okolja najbolj prijazen postopek je dobilo podjetje Xella. Priznanje za storitev, ki je najbolj prijazna do okolja, je dobila družba DARS. Med prijavami za do okolja prijazen izdelek je komisija izbrala štiri finaliste: Roto, Kronoterm, Iskro in Marijana Gostečnika. Priznanje za do okolja najbolj prijazen izdelek pa je dobilo podjetje Roto.

okoljsko srecanje 2019 5

Prejemniki okoljskih priznanj 2019

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos