Tretji sestanek partnerjev projekta LIFE CEPLAFIB v znamenju novih materialov na osnovi reciklirane odpadne plastike in časopisnega papirja 30:07:2019

Tretje projektno srečanje partnerjev v okviru projekta LIFE CEPLAFIB, v katerem sodeluje tudi TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije, je sredi julija gostil industrijski partner ADRIA MOBIL. Le-ta v projektu nastopa kot uporabnik končnih prototipnih izdelkov za avtomobilski sektor.

19-07-24 TECOS CEPLAFIB 4Na konzorcijskem sestanku smo se partnerji projekta seznanili z dosedanjimi dosežki in rezultati.S procesom ekstruzijskega kompavdiranja (AITIIP) smo razvili dva končna materiala na osnovi reciklirane odpadne plastike in časopisnega papirja, primerna za izvedbo prvih testiranj demonstratorjev s tehnološkima postopkoma brizganja in termoformiranja. Rezultati testiranja mehanskih lastnosti nakazujejo na obetaven material z zavidljivo možnostjo nadaljnje uporabe, prvi testi termoformiranja pa na proizvodno ustreznost novo razvitih produktov.

Novo razviti kompozitni formulaciji sta osnovani na reciklatu PP ali PE ter ojačani z odpadnimi vlakni časopisnega papirja. Izdelki iz omenjenih formulacij bodo namenjeni uporabi v različnih industrijskih sektorjih, kot so avtomobilska (ADRIA MOBIL), embalažna (ECOPULP) in gradbena (ITB) panoga. Po predstavitvi napredka dela na projektu smo si ogledali proizvodno linijo podjetja ADRIA MOBIL in mesto uporabe CEPLAFIB demonstratorja. Med dvodnevnim srečanjem sredi julij (11. in 12. julij 2019 smo si partnerji projekta ogledali tudi reciklažne linije tretjega slovenskega projektnega partnerja, podjetja OMAPLAST iz Grosuplja, kjer smo se seznanili s procesom recikliranja odpadne plastike ter koraki, potrebnimi za popolno revalorizacijo odpadkov v sekundarno materialno surovino, kot so reciklirani poliolefinski regranulati, ki bodo v projektu uporabljeni kot osnova za proizvodnjo ojačanih končnih izdelkov.

Srečanje je bilo namenjeno načrtovanju nadaljnjih projektnih korakov, spremljal ga je tudi zunanji tehnični nadzornik projekta agencije Neemo Nikolaj Pečenko.

 

ceplafib-banner

 

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos