Natisni to stran

Nemški orodjarji na izmenjavi izkušenj tudi v Sloveniji 17:10:2018

Na povabilo TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije se je oktobra (4. in 5. 10. 2018) pri nas mudila delegacija 40 nemških orodjarjev, ki so v sklopu 5-dnevnega potovanja skozi Italijo in Avstrijo obiskali tudi slovenske orodjarje.

18-10-17 tecos obisk nemskih orodjarjev 3

Obisk Slovenije so začeli v podjetju Imas v Sežani. Mednarodno usmerjeno podjetje s 36 zaposlenimi v orodjarstvu in 32 v brizganju plastike je predstavilo svojo proizvodnjo in vinsko klet pod proizvodnimi halami.

Naslednji dan so obisk nadaljevali v EMO Orodjarni v Celju, ki je ena najstarejših in z več kot 200 zaposlenimi ena največjih slovenski orodjarn. Podjetje izdeluje orodja za izdelavo avtomobilskih delov za notranje dele karoserije za vsa večja avtomobilska podjetja kot so Volkswagen, Porsche, BMW in več drugih.

Naslednja postaja drugega dne obiska je bil TECOS, kjer je direktor dr. Aleš Hančič predstavil delovanje centra kot podpornega stebra slovenske orodjarske industrije. TECOS poleg podpore slovenskemu orodjarstvu nudi celovite tehnične rešitve: od razvoja izdelkov do simulacij brizganja in strukturnih analiz, 3D-meritve, izdelavo prototipov ter s tremi stroji za brizganje tudi lastno proizvodnjo.

18-10-17 tecos obisk nemskih orodjarjev 1

Za konec strokovnega dela obiska nemških kolegov smo prihranili največjo slovensko orodjarno – Gorenje Orodjarno, v kateri več kot 200 zaposlenih izdeluje orodja za preoblikovanje pločevine tako za najzahtevnejše avtomobilske proizvajalce kot za proizvajalce bele tehnike. Izdelujejo tu orodja za plastiko, termoformiranje ter stiroporno embalažo.

Na koncu smo obiskali še našo lokalno znamenitost, pivsko fontano. Nemški kolegi so bili izjemno navdušeni nad visokim nivojem in razvitostjo orodjarstva v Sloveniji, prav tako je bil obisk odraz aktivnosti večjega povezovanja in deljenja izkušenj med slovenskimi in nemškimi orodjarji.

 

18-10-17 tecos obisk nemskih orodjarjev 2Slovenskih orodjarji so z enakim ciljem izmenjave izkušenj oktobra lani obiskali Nemčijo, marca naslednje leto pa bomo v Ljubljani sodelovali na svetovni predstavitvi največjega orodjarskega sejma Moulding Expo 2019, kamor je povabljenih več kot 100 novinarjev iz orodjarskih revij. S skupnim slovenskim nastopom se bo sejma na pobudo TECOS-a udeležilo več orodjarn in podjetij.