Novice

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije je v sodelovanju z Mestno občine Celje uspel zagotoviti prostore za demonstracijski center Tovarn prihodnosti. Novi prostori sledijo strateškim načrtom TECOS-a in SRIP-a Tovarne prihodnosti (ToP), ki si v okviru nove strategije pametne specializacije prizadevamo za vzpostavitev več demonstracijskih centrov tovarn prihodnosti. Eden od demo centrov bi pod okriljem TECOS-a deloval tudi v Celju.

»Avtomatizacija, digitalizacija in hiter tehnološki razvoj so postali del našega vsakdana. Zdravstvena kriza je v ospredje postavila še potrebe po večjem prilagajanju razmeram in po pridobivanju vedno novih kompetenc. Vse to naj bi pripomoglo pri doseganju večje dodane vrednosti, ki je ključni cilj našega gospodarstva. V celjskem TECOS-u imajo več projektov, ki stremijo k temu cilju,« so uvodoma zapisali v tedniku Celjan.

Ogled proizvodnih kapacitet, laboratorija, predstavitev dejavnosti in nova hala za demonstracijsko tovarno prihodnosti so bili poleg vprašanja financiranja rdeča nit pogovorov ministrice za izobraževanje Simone Kustec in direktorja TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije dr. Aleša Hančiča.

»V (mednarodnem) poslovanju še nikoli niso bili tako pomembni odnosi med kupci in dobavitelji. Ne le, da so minili časi, ko so kupci poskušali iz dobaviteljev iztisniti vsak cent prihrankov, odnosi med njimi postajajo partnerski in kupci jih negujejo z vso skrbnostjo kot ključ do poslovnega uspeha. Še poseben status imajo tako imenovani razvojni dobavitelji,« je v uvodu novinarskega prispevka v časniku Delo zapisala Milka Bizovičar.

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije in Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani sta 8. septembra, pripravila brezplačni spletni dogodek Od ideje do prototipa in redne proizvodnje.

ikona koledar

Četrtek, 23. 9. 2021

ikona ura

9. 30 - 16. 00

ikona zemljevid

Spletni dogodek

ikona predavatelj  
ikona rokprijav Prijave do 22. 9., do 12h
ikona pointer

Spletna prijava

 

  • Valorizacija  odpadne plastike in predelanega časopisnega papirja za nove izdelke v treh proizvodnih sektorjih: avtomobilska, embalažna in gradbena industrija

 

 

V okviru projekta LIFE CEPLAFIB smo uspeli razviti nov kompozitni material, imenovan CEPLAFIB, uporaben za proizvodnjo zaščitne embalaže, sestavnih delov v avtomobilski industriji in konstrukcijskih elementov gradbeništvu. Ta 100 % recikliran kompozit je izdelan iz vlaken časopisnega papirja in reciklirane odpadne plastike - polipropilena in polietilena visoke/nizke gostote. S projektom LIFE CEPLAFIB smo dokazali, da je nove materiale iz sekundarnih odpadnih surovin mogoče izdelati po konkurenčni ceni s primarnimi viri in da so kot taki primerni za predelavo z razširjenimi proizvodnimi tehnologijami, kot sta termoformiranje in brizganje.

Po več kot treh letih intenzivnih raziskav partnerji projekta s ponosom predstavljamo nove CEPLAFIB izdelke, ki so primerni za uporabo v industriji, hkrati pa omogočajo nove tržne priložnosti za lansiranje produktov iz visoko kakovostnih recikliranih materialov.

V projektu sodeluje šest partnerjev iz štirih držav članic EU (Slovenija, Finska, Poljska in Španija), ki se ukvarjajo z recikliranjem plastike in papirja, proizvodnjo, razvojem tehnologij in raziskovalno dejavnostjo. Program LIFE, iz katerega je financiran tudi projekt LIFE CEPLAFIB, je edini finančni instrument Evropske unije, namenjen izključno okolju. Podpira okoljske politike EU na področjih recikliranja in zmanjševanja količine odpadkov (zero waste) ter v svoje aktivnosti vključuje direktivo o odpadkih, direktivo o odlagališčih in direktivo o embalaži in odpadni embalaži. 

 

 

Udeležba na virtualnem dogodku je brezplačna, vendar je nanj potrebna prijava. Za prijavo na virtualni konferenčni dogodek je mogoča TUKAJ.                       

  

Program zaključne konference projekta

  9.30 - 9.45

Uradno odprtje dogodka in pozdravni nagovor 

dr. Aleš Hančič, direktor TECOS (Slovenija)

10.00 - 11.15

 

(15-minutne predstavitve)

PREDSTAVITEV PROJEKTA CEPLAFIB

Predstavitev projekta, dr. Vesna Žepič Bogataj – TECOS (Slovenija) 

Izbor, obdelava in recikliranje plastičnih odpadkov, Marko Omahen – OMAPLAST (Slovenija)

Valorizacija in predelava papirnih vlaken časopisnega papirja kot ojačevalnega polnila, Ari Henttonen – ECOPULP (Finska)

Proizvodnja recikliranih materialov, ojačanih s CEPLAFIB vlakni, dr. Carolina Peñalva – AITIIP (Španija) 

Razprava: vprašanja in odgovori 

11.15 - 11.30 Odmor za kavo

11.30 - 12.45

 

(15-minutne predstavitve)

UPORABA CEPLAFIB MATERIALOV V PRAKSI

Prikaz uporabe v embalažnem sektorju, Vesa-Matti Kontinen – ECOPULP (Finska)

Prikaz uporabe v avtomobilskem - karavaning sektorju, dr. Matjaž Čop – ADRIA Mobil (Slovenija)

Prikaz uporabe v gradbenem sektorju, dr. Justyna Tomaszewska – ITB (Poljska)

Okoljska sprejemljivost, replikativnost in prenosljivost projektnih rezultatov, dr. Vesna Žepič Bogataj – TECOS (Slovenija) 

Razprava: vprašanja in odgovori

12.45 - 14.00

Odmor za kosilo  

14.00 - 15.30

 

(15-minutne predstavitve)

PODPIRANJE KROŽNEGA GOSPODARSTVA Z INOVATIVNIMI OKOLJSKIMI PROJEKTI

Strateško partnerstvo za raziskave in razvoj - Mreže za prehod v krožno gospodarstvo,  Nina Meglič - SRIP – Circular economy Coordinator (Slovenija)

LIFE_PHIPP – Pilotna proizvodnja izolacije iz papirja in konoplje,  Zane Sērmaukša - SIA Balticfloc (Litva)

LIFE ABSolutely Circular - Od plastike za enkratno uporabo do LEGO kock, Petra Inghelbrecht – INEOS Styrolution Europe Gmbh (Nemčija)

LIFEPLASMIX - Predelava plastičnih mešanic ter recikliranje PP in PS iz trdnih komunalnih odpadkov, Jaime Ezquerra – FCC MEDIO AMBIENTE S.A.U. (Španija)

LIFE BioTHOP - Vpeljava biorazgradljive vrvice in uporaba hmeljevine v novih industrijskih produktih, Lucija Luskar – IHPS (Slovenija) 

Razprava: vprašanja in odgovori

15.30 - 16.00

Zaključek konference z vodenim video ogledom ključnih dosežkov in mejnikov projekta CEPLAFIB

 

 

Udeležba na virtualnem dogodku je brezplačna, vendar je nanj potrebna prijava. Za prijavo na virtualni konferenčni dogodek je mogoča TUKAJ.  

 

Vljudno vabljeni!

Kontakti

Špela Bordon, prijave in komunikacija
e-naslov: spela.bordon@tecos.si
Tel.: +386 (0)3 490 09 20

 

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije vsako leto v okviru promocije zdravja na delovnem mestu organizira ekskurzijo, namenjeno gibanju in promociji zdravja na delovnem mestu. Sodelavci se vsako leto odpravimo drugam in ekskurziji dodamo še kakšno aktivnost ali miselno igro. Letos smo se po dolgem času, saj nam razmere prej niso dopuščale, končno odpravili iz Celja in jo švignili proti Gorenjski.

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil razpis P4D ReactEU, katerega namen je spodbuditi rast in razvoj s sofinanciranjem digitalizacije. Med upravičence, ki lahko pridobijo subvencijo v vrednosti od 30 do 100 tisoč evrov oz. do 60 % upravičenih stroškov, sodijo tudi orodjarska podjetja. SPS želi spodbuditi predvsem odpravljanje posledic pandemije COVID-19 na osnovi vlaganj v uporabo digitalnega poslovanja v svojih dobaviteljskih in/ali prodajnih verigah, dviga upravljavskih kapacitet, vpeljava digitalnih poslovnih modelov, izvedbe investicij za namene digitalne preobrazbe v proizvodnjo in poslovanje podprtih podjetij.

Projekt LEVEL-UP nadgrajuje obstoječe proizvodne linije in jim podaljšuje življenjsko dobo. Avtomatizacija, digitalizacija in hiter tehnološki razvoj imajo skupen cilj – večjo dodano vrednost in konkurenčnost podjetij na globalnih trgih. TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije je eno od priložnosti za to prepoznal v nadgradnji obstoječih proizvodnih strojev, zato smo se skupaj z 32 partnerji povezali v mednarodni konzorcij projekta LEVEL-UP, ki je financiran iz programa Obzorja 2020 in vreden kar 17 milijonov evrov.

Inovativnost razvoja novih hibridnih materialov in komponent, ki je zadnja leta zaposloval sodelavce TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije, je kot pomemben razvojni prispevek na področju hibridnih materialov prepoznal Alfred Nobel Science Park. Organizator mednarodne konference Hibridne komponente - napredne proizvodne tehnike za hibridne materiale v strukturnih lahkih aplikacijah (Hybrid Components Meeting – Advanced Manufacturing Techniques for Hybrid Materials in Structural Lightweight Applications) je namreč na konferenci zbral podjetja in institucije z namenom predstavitve najnovejših hibridnih materialov za uporabo v lahkih strukturnih aplikacijah.

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije si je kot enega ključnih izzivov v prihajajočem letu 2021 postavil standardizacijo procesov načrtovanja izdelkov, meritev, simulacij, izdelave prototipov in proizvodnje. Proces pridobivanja standarda ISO 9001, ki smo ga začeli konec lanskega leta, se je z uspešno prestano presojo zaključil. TECOS je tako zaključil korak k formalnemu zagotavljanju najvišjih standardov kakovosti.

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije je največji ponudnik inženirskih storitev v regiji, saj manjšim in večjim orodjarskim podjetjem omogoča hitre, kakovostne in dostopne storitve razvoja izdelkov, optimiranja procesov brizganja plastike, simulacije litja in preoblikovanja kovin, MKE-trdnostne preračune, storitve 3D-skeniranja in vzvratnega inženirstva, optične 3D-meritve in mersko kontrolo, prototipiranje in brizganje malih serij, konformno hlajenje in 3D-tisk kovin, prenos tehnologij in tudi razvoj izdelkov na ključ. Poleg inženirskih storitev TECOS izvaja podporo podjetjem pri vzpostavljanju koncepta Industrije 4.0 v proizvodnji in nenehno krepi raziskovalno dejavnost na področjih procesnih tehnologij, razvoja materialov, mehatronike, naprednih numeričnih analiz ter analiz vplivov na okolje, beremo v aprilski številki Računalniških novic.

Inovativni rezultati projekta LIFE Citruspack – Biorazgradljiva embalaža za kozmetično in prehrambno industrijo kandidirajo na svetovno prepoznanem tekmovanju za izbor najboljših primerov trajnostnih embalažnih produktov - Sustainability Awards 2021. V TECOS Razvojnemu centru orodjarstva Slovenije smo kot partner projekta LIFE Citruspack ponosni, ker smo se s konzorcijem partnerjev z izjemnimi trajnostnimi produktiuvrstili v finalni izbor.

ZAKAJ TECOS?

  • Dolgoletne izkušnje
  • Kompetenten kader
  • Kratek odzivni čas
  • Celovite rešitve na enem mestu
  • Vrhunska oprema vodilnih svetovnih dobaviteljev

Prijava eseznam Tecos